Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
1. září 2018 22:50
Čas čtení 0:00
Viktor Kniš

Eminem dissuje na novém albu Drakea, Migos, Tylera, celý mumble rap i tetování na obličeji Lil Pumpa

HUDBA EMINEM
Uložit Uložené

Po vlažnějším projektu Revival se Eminem připomněl dalším albem, které už fanoušci patřičně ocenili.

V úplném závěru srpna se Eminem rozhodl vydat bez jakéhokoliv avizování své další studiové album. Stalo se tak jen přibližně 8 měsíců poté, co spatřil světlo světa jeho dlouho očekávaný projekt Revival. Ten se však dočkal v první řadě velké kritiky od těch nejskalnějších fanoušků a vyvolal množství diskusí, ale v konečném důsledku jsme si to odůvodňovali i věkem, resp. délkou kariéry a postavením, do jakého se Slim Shady dostal.

Stále nejznámější běloch ve světovém rapu si očividně negativních reakcí publika všiml a namísto dohadování na sociálních sítích se zavřel do studia. Výsledkem je projekt Kamikaze se 13 skladbami, které jsou výrazně tvrdší, charizmatičtější a pro Eminema příznačné.

Definuje ho v první řadě hodně kritiky, která se týká nejen politického systému a samotného prezidenta, ale i prestižních ocenění Grammy a v první řadě velmi mnoho současných raperů. Jmenovitě došlo například na Migos jako reprezentanty mumble rapu, Tylera, the Creatora, Lil pumpaLil Xana, Drakea a mnoho dalším. Pojďme ale pěkně po pořádku.

Hned v intru s názvem The Ringer se Eminem věnuje aktuálním trendovým zámořským kolegům. Lil Pumpa a Lil Xana obviňuje z kopírování Lil Waynea, jelikož měl tetování na tváři jako první. Pár řádků bylo směřováno i Lil Yachtymu a Charlamagne Tha Godovi, který označil projekt Revival za odpad. Druhý vzkaz za kritiku mu byl adresován ve věci Fall.

Doporučeno
Divoký gangster, který beefuje s Eminemem, nebo střízlík s růžovou kytarou? Zjisti, kým je Machine Gun Kelly Divoký gangster, který beefuje s Eminemem, nebo střízlík s růžovou kytarou? Zjisti, kým je Machine Gun Kelly 9. června 2023 8:30

Hned ve třetí skladbě Lucky You opět zjišťujeme, že veterán z Detroitu má problém se současným stavem amerického rapu, protože jasně odmítá i velmi oblíbený mumble rap. Celé vysvětlení přichází pár tracků poté, konkrétně na Not Alike, kde už jmenuje i konkrétní reprezentanty – Migos. Imituje refrén jejich obrovského hitu Bad and Boujee, avšak s vymyšlenými slovy, čímž se snaží dát najevo, že jejich texty nedávají význam.

„Brain dead, eye drops/Pain meds, cyclops/They bed, iPod/Maybach, my bach/Trainwrecks, sidewalks/Pay less, high-tops/K-Fed, iHop/Playtex, ice spots“

Zaslouženě došlo i na Machine Gun Kellyho, který ještě v roce 2012 tweetoval o Eminemově dceři s komentářem, že je „hot as fuck“ a následně ho ještě zatratil v jednom z rádií. Odpověď je více než přímočará, ale Em nezapomněl říct i jméno a zároveň poukázat na to, že není nucen dissy schovávat. A reakce od MGK? Nuže, posuďte sami.

Pokračujeme. A dostáváme se ke dvěma velmi respektovaným jménům, jejichž odpovědi by byly nepochybně nejzajímavější. Na albu Kamikaze si svůj (již o něco méně nápadný) vzkaz nachází i Drake. S nim sice neměl Eminem nikdy žádný konkrétní spor, ale už dříve naznačoval, že se neztotožňuje s ghostwritingem. První věta ještě naznačuje, že by mohlo jít o Chance the Rappera, ale snad všechny zahraniční zdroje našly za řádky Champagne Papiho.

„Put me on a track, I go cray on it like a color book/You got some views, but you're still below me/Mine are higher so when you compare our views you get overlooked/And I don't say a hook unless I wrote the hook.“

Dalším ze seznamu dissovaných je Tyler, the Creator, který alespoň velmi dobře ví, za co. I on se obul do alba Revival a konkrétně do spolupráce s Beyoncé na skladbě Walk on Water. Krátká recenze na Twitteru v podání Flower Boye zněla Dear god this song is horrible sheesh how the fuck, což snad vůbec nemusíme překládat.

Doporučeno
Koncerty Beyoncé, The Weeknda i Radiohead s kvalitním zvukem zcela zdarma: 8 vystoupení, která ti donesou kulturu do karantény Koncerty Beyoncé, The Weeknda i Radiohead s kvalitním zvukem zcela zdarma: 8 vystoupení, která ti donesou kulturu do karantény 11. dubna 2020 13:53

Shadyho vzkaz je i v tomto případě mnohem méně ofenzivní, než by ve skutečnosti mohl být. V konečném důsledku dal alespoň Tylerovi pocítit, že ho jeho názor zajímá.

„Tyler create nothing, I see why you called yourself a f**got, bitch/It’s not just ’cause you lack attention/It’s ’cause you worship D12’s balls, you’re sac-rilegious/If you’re gonna critique me, you better at least be as good or better“

Další vzkazy jsou věnovány například Lord Jamarovi, Joe Buddenovi nebo DJ Akademiksovi, který se podobně jako mnoho dalších vyjádřil negativně na adresu alba Revival. Právě frustrace z nespočetného množství extrémně nelichotivých názorů byla podle všeho hnacím motorem ke vzniku Kamikaze.

V konečném důsledku to však bylo alespoň k něčemu dobré a fanoušci se dočkali přesně takového alba, jaké se na legendu Shadyho kapacity patří. Ty nám dej do komentářů klidně vědět svůj názor, ideálně i s argumenty.

Domů
Sdílet
Diskuse