Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
4. září 2018 17:27
Čas čtení 0:00
Antonín Havlík

Google pomocí dat od MasterCard tajně sleduje všechno, co koupíš mimo internet

TECH
Uložit Uložené

Google má heslo, polohu a nyní i informace o nákupech v kamenných prodejnách.

Je to teprve několik dní, co vyšlo na povrch, že technologický gigant Google sleduje polohu svých uživatelů, i když si toto sledování v nastavení zrušili. Nyní to vypadá, že je tu další zásah do soukromí milionů lidí.

Google se po datech o svých uživatelích pachtí, kde může. To aby mohl co nejefektivněji cílit svoji kontextovou reklamu a lépe se přizpůsobovat inzerentům. Mezi velmi žádané data sety patří informace o nákupech. Ty, které proběhnou po internetové síti, Google dokáže vystopovat. Jiná situace nastává, pokud se zákazník rozhodne produkt nakoupit v kamenné prodejně.

Google pomocí dat od MasterCard tajně sleduje všechno, co koupíš mimo internet
Zdroj: AP Photo/Virginia Mayo, File

Společnost Google proto uzavřela utajovanou smlouvu s nadnárodní platební společností MasterCard. K dealu mezi těmito velkými společnostmi došlo po dlouhém, čtyřletém vyjednávání. Dohoda umožní sledovat vliv internetové reklamy na maloobchodní prodej.

Umožňuje anonymně porovnat uživatelské profily se skutečnými nákupy: jak se uživatelé chovají při nakupování v kamenných prodejnách a za jak dlouho zákazník produkt doopravdy nakoupí. Tomuto procesu jsou nyní vystavováni držitelé karet MasterCard. Zatím je tento nástroj testován. 

Google odmítá, že by se jeho partneři dostali k takových informacím, které by mohly identifikovat konkrétní uživatele. Zároveň už v minulosti potvrdil, že má přístup ke zhruba 70 procentům karetních transakcí na území USA.

Jak probíhá sledování českých uživatelů mobilními operátory? To najdeš v tomto článku.

Domů
Sdílet
Diskuse