Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
8. září 2018 11:31
Čas čtení 0:00
Ondřej Jarůšek

Spider-Man pro PS4 je jednou z nejlepších superhrdinských her všech dob (Recenze)

TECH
Uložit Uložené

Pavoučí hrdina je tady a spolu s ním se na scéně objevuje plejáda záporáků, kteří přemění New York na jedno velké bojiště. Jak toto velkolepé dobrodružství dopadlo, se dozvíte v naší recenzi.

Pokud jste v dobách prvního PlayStationu nehráli hry se Spider-Manem od Neversoftu a Vicarious Visions, přišli jste o mnohé. A pokud si nyní necháte ujít nejnovější dobrodružství pavoučího hrdiny z produkce studia Insomniac Games, přijdete o ještě více.

Nemá smysl vás napínat a tajit až do konce článku, zda se jedna z nejočekávanějších her roku od amerických vývojářů podařila. Odpověď na tuto otázku jste už totiž pravděpodobně zachytili někde jinde po úterním pádu embarga. My tak nyní ke všem oslavným recenzím přidáváme naší vlastní, která snad ještě některým nerozhodnutým hráčům poskytne pár důvodů navíc, proč by se o titul měli zajímat. Tak začínáme.

Spider-Man pro PS4 je jednou z nejlepších superhrdinských her všech dob (Recenze)
Zdroj: Vlastní

Město, které nikdy nespí

Spider-Man, kterého hráč dostává do rukou, už dávno není žádným zelenáčem. Peter Parker svůj rodný New York v masce pavoučího hrdiny chrání před podlými zločinci už dlouhých osm let a za tu dobu pochytal celou řadu známých padouchů včetně Rhina, Electra, Scorpiona a dalších, kteří si nyní odpykávají trest ve zdejším supervězení The Raft.

Velké jablko je však městem, které nikdy nespí, tudíž maskovaný ochránce nevinných má neustále plné ruce práce a na nedostatek problémů si rozhodně stěžovat nemůže. A to obzvlášť v této době, kdy se na scéně začne objevovat nový gang takzvaných Démonů, o kterých zprvu nikdo neví, co jsou zač a co je jejich cílem, a vy začínáte postupně tuto zamotanou pavučinu plnou neznámých rozplétat.

Není tedy divu, že Peter často nestíhá povinnosti ve svém osobním životě a všude chodí pozdě. A to ať už jedná třeba o večeři s tetičkou May nebo o práci v laboratoři. V novém Spider-Manovi totiž nebudete sledovat pouze dobrodružství slavného hrdiny v masce, ale také na první pohled obyčejného člověka pod ní, který má stejné problémy jako všichni z nás – nestíhá platit nájem, má plnou hlavu své vysněné dívky Mary Jane a podobně.

Právě toto dvojí pojetí hlavního hrdiny, tedy jeho civilní a maskovaná verze, je jedním z ústředních motivů hry, a i když sem tam na chvíli vyměníte modročervené elasťáky za bílý vědecký plášť v laborce nebo obyčejné oblečení při návštěvě centra pro potřebné, kde pracuje tetička May, nudit se dle mého určitě nebudete.

Spider-Man pro PS4 je jednou z nejlepších superhrdinských her všech dob (Recenze)
Zdroj: Vlastní

Obě osobností roviny hlavního hrdiny se budou prolínat v rámci celého příběhu. Ten vám nechci vyzrazovat, protože si myslím, že je natolik poutavý, že by si jej každý hráč měl prožít bez zbytečného vyzrazování zápletky nebo všech postav, které zde potkáte.

Dodám jen tolik, že dojde na několik emotivních okamžiků, občas se u Spider-Manových vtipných glos zasmějete a čeká na vás i pár dějových zvratů – ty lze ale bohužel často vytušit už dopředu, takže v konečném důsledku tolik nepřekvapí. Trochu zamrzí také skutečnost, že někteří padouši nedostávají tolik prostoru, kolik by si zasloužili.

A pokud jste se v rámci příběhu těšili na alespoň malé cameo některého z dalších superhrdinů od Marvelu, hra vás bohužel zklame. Přitom se ve městě nachází ambasáda Wakandy, nad městem se tyčí Avengers Tower a dokonce zde narazíte i na advokátní kancelář Nelson & Murdock.

Podobných narážek na další hrdiny se zde nachází hromada, takže hráč tak nějak přirozeně očekává, že se zde třeba někdo z nich na okamžik mihne. Dávalo by to totiž smysl. Ale nemihne. Všichni ostatní hrdinové jsou očividně někde v trapu, a tak chudák Spidey je na všechno sám a záchrana celého města spočívá jen na jeho pavoučích bedrech.

Tedy téměř. Jsou totiž jisté chvíle, kdy maskovanému hrdinovi trochu usnadní práci dvojice šikovných pomocníků. O koho konkrétně se ovšem jedná, nebudu prozrazovat.

Spider-Man pro PS4 je jednou z nejlepších superhrdinských her všech dob (Recenze)
Zdroj: Vlastní

Kapsy plné gadgetů

Zcela neodmyslitelnou pomůckou nového Spider-Mana v boji proti zločinu jsou však nejrůznější technologické vychytávky, které by fanoušek komiksů očekával spíše u Batmana. Jelikož je ale Peter Parker ve hře vědecký génius, nemá problém si podobné gadgety vyrobit. A vězte, že v soubojích se budou setsakramentsky hodit.

Pavoučí muž se totiž často ocitne tváří v tvář velké přesile nepřátel a umlátit ty grázly jen holýma rukama je docela fuška. V takových chvílích proto oceníte například silné pavučinové projektily, s nimiž padouchy přilepíte ke zdi, pavučinovou bombu, která rozprskne pavučinu (překvapivě) na všechny okolní nepřátele, nebo v neposlední řadě malého robotického pavouka, který bude na nepřátele sesílat elektrické výboje.

Různých gadgetů má hráč k dispozici ještě více a odemykají se postupně v rámci příběhu. Každý z nich si navíc můžete ještě upgradovat a zlepšit tak jeho efektivitu, navýšit počet použití a podobně.

Osobně jsem po gadgetech během soubojů sahal poměrně často, jelikož je zábavné je využívat, potyčky skvěle osvěžují a dávají hráči více možností, jak padouchy porazit. Pokud ale budete chtít, můžete na ně klidně zapomenout a partičky nepřátel vyřídit pěkně postaru, to znamená jen pěstmi a kopanci. Sice se zbytečně ochudíte o velmi povedený prvek hry, ale jde to.

Samotná kostra soubojového systému je založená na základech, které můžete znát například už ze zmíněného Batmana a jeho Arkham série. Oproti Temnému rytíři je však Spidey podstatně hbitější, provádí různé akrobatické kousky, může se díky vystřelení pavučiny rychle přitáhnout k protivníkovi na druhé straně bojiště a celkově soubojový systém působí ještě o něco plynuleji.

Na své si ale do jisté míry přijdou i příznivci tichého postupu. Ne vždy je totiž nutné vtrhnout po hlavě rovnou do středu bojiště. V jistých chvílích je mnohem více žádoucí gangstery odrovnat jednoho po druhé pěkně potichu, čemuž pomáhá i skenování prostředí, díky kterému lze odhalit i nepřátele za zdí. Stealthem sice nelze vyřešit všechny situace, nicméně prostoru pro jeho uplatnění má hráč i přesto dostatek.

 

Chvíli možná potrvá, než vám ovládání hrdiny v boji přejde plně do krve a budete mít v malíčku všechna komba, jakmile se tak ale stane, budete se cítit takřka nezastavitelní. Nesmíte však zapomínat, že Spider-Man není Iron-Man, takže za pozdní reakce vás nepřátelé dokáží nepěkně potrestat a zemřít se při troše nepozornosti dá proti ostřejším nepřátelům vcelku rychle. Naštěstí si ale můžete pavoučího muže díky šikovnému systému v krizových situacích vyléčit.

Kromě členů zdejších gangů či soukromých ozbrojených jednotek na hráče také pochopitelně čeká několik boss fightů. S kým vším se konkrétně utkáte, není nutné prozrazovat, nicméně souboje jsou poměrně pestré a u každého jsem se dobře bavil. Je možná ale trochu škoda, že většina z nich přijde spíše až v pozdější části hry a jejich obtížnost navíc není příliš velká. Osobně bych totiž očekával, že se při souboji se superpadouchem (nebo dokonce dvěma najednou) zapotím o něco víc. 

Všude dobře, mezi mrakodrapy nejlíp

Jelikož je Spider-Man od začátku hry zkušeným bojovníkem se zločinem, již v základu je vybaven bohatou škálou bojových schopností, které si budete navíc rozšiřovat odemykáním nových skillů. Za nasbírané zkušenosti z misí či vedlejších aktivit se hrdinovi klasicky zvyšuje úroveň a pokaždé obdržíte dovednostní bod, který následně můžete dle libosti někam investovat.

Nemusí se přitom nutně jednat jen o nové bojové techniky, ale například i o provádění salt během „létání“ mezi mrakodrapy.

A právě volné houpání po městě se autorům podařilo zpracovat na výbornou. Je patrné, že na tomto prvku si dali opravdu záležet, vše funguje nádherně plynule a přirozeně a když občas zavítáte dolů na ulice, abyste se podívali, jak žijí běžné Newyorčané, zase zpátky nad střechami domů můžete být jako lusknutím prstu.

Spider-Man pro PS4 je jednou z nejlepších superhrdinských her všech dob (Recenze)
Zdroj: Vlastní

Z ptačího pohledu pak budete každou chvíli obdivovat krásy Velkého jablka, za jehož zpracování si tvůrci rovněž zaslouží velkou pochvalu. Město je ohromně detailní, působí velmi živým dojmem a nabízí celou řadu nádherných panoramat, která přímo volají po zvěčnění.

I proto jsem snad za celou hru kromě jednoho případu nikdy nevyužil fast travel, ačkoliv jsem mohl. Houpání je zkrátka tak úžasné, že mne neomrzelo ani po necelých 20 hodinách, které mi zabraly dojít k závěrečným titulkům. 

Zábava s příběhem nekončí

I po dohrání příběhu však má hráč spoustu důvodů, proč se ke hře vrátit. Manhattan je totiž posetý aktivitami, které vám vystačí odhadem klidně na dalších alespoň 10-15 hodin.

Můžete kupříkladu ničit nepřátelské základny, řešit vedlejší mise, chytat skupinky pouličních zločinců, jít po stopě tajemné Black Cat, plnit zábavné výzvy, fotit místní významné budovy nebo třeba sbírat Peterovy poztrácené baťohy, ve kterých najdete vždy nějaký zajímavý předmět ze Spider-Manovy minulosti. Je však třeba uznat, že po určitém čase se zákonitě dostaví pocit repetitivnosti.

Za dokončování těchto vedlejších aktivity hráč následně získává speciální žetony (Tokens), kterých je několik druhů (podle dané aktivity) a jejím prostřednictvím si pak budete odemykat upgrady gadgetů, pasivní bonusy pro oblek nebo také úplně nové kostýmy.

Spider-Man pro PS4 je jednou z nejlepších superhrdinských her všech dob (Recenze)
Zdroj: Vlastní

Těch je ve hře opravdu slušná řádka (kolem 25) a s každým z nich si hráč navíc zpřístupní novou speciální schopnost, kterou lze využít v soubojích. Jednou takovou schopností je například snížená gravitace, odrážení kulek zpátky na nepřátele, nebo třeba povolání dronu, který všechny nepřátele kolem ochromí elektřinou.

Aktivní můžete mít vždy jen jednu, dají se však s odemčenými kostýmy libovolně kombinovat, tzn. žádná z nich není vázána jen ke konkrétnímu obleku. Do soubojů pak speciální schopnosti vnáší další bezvadný doplněk, který jejich zábavnost posunuje zase o úroveň dále.

Znamenitá grafika

Třešničkou na dortu pak už je audiovizuální zpracování, za které se Spider-Man vůbec nemusí stydět. Právě naopak. Hra přitom není pěkná jen ve dne, ale rovněž během noci, kdy usínající město prosvětluje jen pouliční osvětlení a světla z bytů zdejších budov. Při západu slunce se zase metropole zakryje do zlatavého hávu a vy při rozjímání na špičce mrakodrapu rázem zapomenete, že máte vlastně zachraňovat svět.

Menší vadou na kráse hry je však přítomnost několika bugů, na které jsem v průběhu hraní narazil. Hra mi dokonce i spadla. Nutno však podotknout, že po nainstalování updatu jsem se už s žádnými výraznými chybami technického rázu nepotýkal. Zdá se tedy, že současná verze již běží bez problému.

Součástí hry je i úžasný foto mód, se kterým můžete hru zapauzovat a vytvářet třeba i takovéto obrázky:

Spider-Man pro PS4 je jednou z nejlepších superhrdinských her všech dob (Recenze)
Zdroj: Vlastní
Spider-Man pro PS4 je jednou z nejlepších superhrdinských her všech dob (Recenze)
Zdroj: Vlastní
Spider-Man pro PS4 je jednou z nejlepších superhrdinských her všech dob (Recenze)
Zdroj: Marvel's Spider-Man/SIE

Vzhůru do New Yorku

Sečteno podtrženo, Spider-Man od Insomniac Games je jednoduše hrou, která je povinností nejen pro všechny milovníky komiksů s pavoučím hrdinou, ale vlastně takřka pro každého majitele konzole PlayStation 4. 

Dokonce se nebojím zajít až tak daleko a prohlásit, že máme co do činění s jednou z nejlepších superhrdinských her všech dob. Ne-li vůbec nejlepší. Rovnat se mu v mých očích může snad jen téměř dokonalý Arkham Knight od studia Rocksteady.

Titul nabízí poutavý příběh, jehož konec nabízí mnoho prostoru pro pokračování, vynikající soubojový systém a v neposlední řadě nádherný a živý svět, který se ve hře stává jedním velkým hřištěm a bojištěm v jednom. Díky více než slušné porci obsahu navíc v masce pavoučího muže strávíte klidně i několik dlouhých desítek hodin.

Jako u většiny her se to bez určitých chyb neobešlo ani tentokrát, žádná z nich však není ani zdaleka natolik vážná, aby hráče měla odradit. Takže pokud z nějakého důvodu ještě váháte, hoďte obavy za hlavu a vydejte se do superpadouchy sužovaného New Yorku i vy. Nebudete litovat. 9/10

Už v toto chvíli je navíc oznámeno trojdílné DLC s názvem The City That Never Sleeps, jehož první části bychom se měli dočkat 23. října (október)

Průměrné hodnocení čtenářů
Tvé hodnocení
Jaké hodnocení bys dal ty?
Zobrazit výsledky
Skrýt výsledky
0/10
Domů
Sdílet
Diskuse