Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
17. září 2018 14:19
Čas čtení 0:00
Vladimír Baško

Ženský rap není jenom Nicki Minaj a Cardi B. Tady je 10 aktuálně nejzajímavějších raperek

HUDBA
Uložit Uložené

Poslední dva roky byly pro ženský rap úrodné.

Ženský rap je velmi zajímavým fenoménem. V hip-hopu se vyskytuje už od jeho prvopočátků a první úspěšnou raperkou, které se podařilo proslavit, byla ještě v osmdesátých letech minulého století MC Lyte. Největšími legendami ženského rapu jsou však bez potřebné diskuse Lil Kim a Trina.

Nejskloňovanějšími jsou v současnosti rivalky Nicki Minaj a Cardi B. Zatímco první jmenovaná působí na scéně již čtrnáct let a byla desetkrát nominována na Grammy, o 10 let mladší Cardi B proslula svojí skladbou Bodak Yellow teprve loni a debutové album Invasion of Privacy vydala letos.

Opomenout bychom neměli ani někdejší hvězdičky jako Kreayshawn, Lil Debbie nebo Honey Cocaine, které rovněž sehrály důležitou roli ve vývoji zvuku ženského rapu. Kreayshawn a Lil Debbie například výrazně narušují zažitý stereotyp o typické raperce tím, že jsou to bělošky útlé postavy a nízkého vzrůstu.

Přejděme ale do současnosti. Poslední dva roky znamenají v ženském rape opravdu obrovský milník. Během několika posledních měsíců na scéně vyrostlo nespočet kvalitních raperek, z nichž mnohé můžeme s klidným svědomím zařadit mezi nejvyhledávanější interprety současnosti. Dokonalým příkladem je Bhad Bhabie.

Bhad Bhabie

Jedním z největších objevů minulého roku byla mladičká raperka Bhad Bhabie. Teprve 15letá excentrická Danielle Bregoli je známá z americké televizní show Dr. Phil, v níž se ukázala jako nezvladatelného dcera. Její vystupování a texty jsou stejně kontroverzní, i když její styl nemůžeme nazvat výstředním.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Bhad Bhabie (@bhadbhabie) on

Danielle se proslavila loni, kdy poslala do světa skladby jako These Heaux nebo Hi Bich, která se dočkala také remixu s MadeinTYO, Rich the Kidem a další úspěšnou raperkou Asian Doll. V tomto roce nás ohromila skvělými skladbami Gucci Flip Flops s Lil Yachtym a Trust Me s Ty Dolly $ignem, kde se ukázala i v citlivější poloze. Svůj debutový mixtape 15 vydává 18. září.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Bhad Bhabie (@bhadbhabie) on

Aylek$

Jako největší letošní překvapení ve světě ženského rapu můžeme vnímat dvacetiletou Aylek$ aka Angvish, která si pozornost médií a fanouškovskou základnu vysloužila zejména jako partnerka světoznámého rapera Trippieho Redda.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by @ayleks on

Zvuk rozkošné Aylek$ je originální a unikátní, protože se věnuje spíše citlivějším tématům. Její srdcervoucí melodická flow a propracovaný text zaručeně pohne i největším buranem. S Trippiem se bohužel před několika dny rozešla a na sociálních sítích si vyměnili několik provokativních zpráv.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by @ayleks on

Asian Doll

Sebevědomá a výstřední černoška, která si velmi dobře uvědomuje svůj sexappeal, si svou fanouškovskou základnu postavila zejména na povedených remixech takových hitů jako Lame Nibbas od Playboie Cartiho, Gummo od 6ix9ine, The Way Life Goes od Lil Uzi Verta nebo výše zmíněného Hi Bich od Bhad Bhabie.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by ASIAN DA BRAT (@asiandadoll) on

Podobně jako Cardi B nebo Nicki Minaj, i ona si uvědomuje sílu sexy ženské v extravagantních kostýmech, a tak ji ve videoklipech můžeš sledovat v pořádně okázalých kreacích, které častokrát více odhalují než zahalují.

Je první ženskou raperkou, která je podepsána pod Gucciho labelem 1017 Eskimo Records a na kontě má už několik mixtapeů.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by ASIAN DA BRAT (@asiandadoll) on

Cuban Doll

Kromě Asian Doll působí na scéně hned několik „panenek“. Jednou z nejvýraznějších je roztomilá Cuban Doll, která má však podobně sebevědomý projev jako výše jmenovaná. Rovněž se nebojí odhalit část svého těla a také se vyžívá v barevných vlasech. Její největší hudební inspirací je Chief Keef. 

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by @cubanndasavage on

 

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by @cubanndasavage on

Iggy Azalea

Iggy Azalea je dnes již legendární ženská raperka, která zažívala svůj největší boom se svým debutovým albem The New Classic před čtyřmi lety.

Bývalá přítelkyně A$AP Rockyho a hvězdy NBA Nicka Younga se možná až po příliš dlouhé odmlce zničehonic připomněla s novým projektem Survive the Summer a musíme potvrdit, že je stále ve formě.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Iggy Azalea (@thenewclassic) on

Během své úspěšné kariéry si před několika lety vysloužila spolupráce s takovými osobnostmi světové hudby jako T.I., Britney Spears, Rita Ora nebo Jennifer Lopez. Nikdy se nebála předvést svou postavu a odvážné outfity, podobně jako většina z jejích kolegyň z branže, ovšem s tím rozdílem, že se k tomu konečně odhodlala běloška.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Iggy Azalea (@thenewclassic) on

Molly Brazy

Molly Brazy je na rozdíl od množství ostatních kolegyň útlé postavy, což jí však rozhodně v přísném projevu a odvážných textech v žádném případě nevadí.

Na scéně se pohybuje už několik let, pozornosti se jí však dostalo zejména po skladbě Trust None se zapamatovatelnými a údernými bary. „Never trust a hoe cause she can't keep her legs closed.“

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by (@mollybrazy) on

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by (@mollybrazy) on

City Girls

City Girls je pořádně hubaté duo z Floridy, které svou první skladbu  F*ck That Nigga poslalo do světa na začátku roku a okamžitě se upsalo pod Quality Control Music, label zastřešující hvězdy jako Migos nebo Lil Yachtyho.

Svůj debutový projekt Period vydaly už v květnu, jen několik měsíců po svém uvedení na scénu.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by CITY GIRL (@thegirljt) on

Raperky J.T. a Yung Miami si v žádném případě neberou servítky a vyjadřují se k tématům odrážející aktuální scénu. Odhalují pokusy mužů hrát si na něco, čím nejsou, flexí v striptýzovém klubu a nebojí se přebrat ti dlouholetého přítele.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Caresha .. (@yungmiami305) on

Saweetie

Saweetie má pravděpodobně nejzajímavější zvuk, jaký můžeš v ženském rapu najít. Kromě trapového zvuku se zaměřuje na více procítěné produkce dovolující jí vložit do skladby o něco více sebe.

Dokonalým příkladem je její debutový singl ICY GRL, který ji proslavil natolik, že se pro ni rozhodlo gigantické vydavatelství Warner Bros. Records a dočkal se remixu od zpěvačky Kehlani.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by @saweetie on

V březnu vydala své debutové High Maintenance EP, na němž se ukázala v různých polohách. Velmi pohodlně se zde střídají melodické skladby jako Good Good s těmi přísnějšími jako B.A.N. a určitě ho považujeme za jeden z nejlepších ženských rapových projektů tohoto roku.

Nejnověji má na kontě spolupráci s G-Eazym a Rich the Kidem, takže by se jí mohlo již brzy dopřát více pozornosti.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by @saweetie on

Kodie Shane

Pokud jsi od začátku článku netrpělivě očekával jméno Kodie Shane, patří ti pomyslné plus, protože očividně víš. Co se totiž ženského rapu týče, probíhající rok patří zejména devatenáctileté Kodie z Atlanty.

Již před několika lety ji povytáhl Lil Yachty, jehož jméno sis v článku přečetl už mnohokrát, ovšem až v tomto roce se jí začíná dostávat zasloužené pozornosti.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by HeartThrob (@kodieshane) on

Její hudba je plná emocí, přinutí posluchače zaměřit se kromě melodického flowu i na špičkovou lyriku a v neposlední řadě musíme vypíchnout i originální videoklipy a její styl.

Na rozdíl od její okázalých kolegyň z branže totiž preferuje streetstyle a značky jako Rick Owens a Balenciaga. Klučičí swag a citlivý projev je přesně to, díky čemu si Kodie Shane okamžitě zamiluješ.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by HeartThrob (@kodieshane) on

Samozřejmě tato desítka není ani zdaleka vše, co aktuální rapová scéna nabízí. Za poslech rozhodně stojí také Kash Doll, Tommie nebo Mulatto.

Opomenout nesmíme ani sloku bývalé přítelkyně Young Thug Karlae na skladbě U Ain't Slime Enough, která je jednou z nejlepších na albu Slime Language z minulého měsíce. Ženskému rapu se letos daří nadmíru dobře.

Domů
Sdílet
Diskuse