Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
14. září 2018 0:44
Čas čtení 0:00
Sona O.

Tichým oceánem pluje velryba bez ocasu. Za její utrpení pravděpodobně mohou rybáři

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Smutný pohled na majestátního savce.

Vědcům se podařilo na video zachytit hrůzný obraz. Mladá velryba se na záběrech nejprve pohybuje normálně, ale když se vynoří z vody, ukáže se, že místo ocasu má obrovskou ránu.

Jde pravděpodobně ještě o mládě, kterému se nyní výrazně zkomplikoval život. Vědci neznají přesnou příčinu, proč přišlo o ocas, ale domnívají se, že se zachytilo do opuštěné rybářské sítě.

Pravděpodobně se do ní zamotalo natolik, že když se pokoušelo vysvobodit, ocas v ní uvízl. Na následky nedostatečného průtoku krve ho potom ztratilo.

Velkého savce naposledy viděli v Tichém oceánu u pobřeží Kolumbie. Video natočili členové Macuaticos Foundation, kteří se nyní obávají, že nepřežije.

Ocas je pro velryby totiž velmi důležitý. Při pohybu oceánem hraje nepostradatelnou roli a je také klíčový pro ponor velryby do hlubších vod, kde často získává potravu.

„Hledali jsme ho týden po natočení videa. Když se nám ho podařilo najít, uviděli jsme velké kávově zbarvené rány, myslíme si, že jde o gangrénu,“ vyjádřila se Natalia Botero, šéfka organizace.

Podle ní je nutné, aby rybáři změnili způsob, jakým loví, ale protože tento zdroj obživy je důležitý pro mnoho oblastí kolumbijského pobřeží. Je třeba pro rybáře nejprve vymyslet nějakou alternativu.

Domů
Sdílet
Diskuse