Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
27. září 2018 18:45
Čas čtení 0:00
Adam Novosad

Kolik Apple zaplatí za výrobu jednoho iPhonu XS Max? Cena všech součástek je jen zlomek z té prodejní

TECH IPHONE
Uložit Uložené

Cena všech komponentů nového iPhonu se zvýšila.

Portál TechInsights již tradičně po odhalení nejnovějších zařízení od Apple tyto smartphony rozebere, identifikuje všechny součástky a nabídne první odhady o tom, kolik mohla kalifornská společnost zaplatit za výrobu jednoho kusu.

Jinak tomu nebylo ani tentokrát, protože lidé v TechInsights nové smartphony rozebrali a porovnávali uspořádání součástek i s loňským iPhonem X.

Než se pustíš do lamentování nad výrobní a prodejní cenou tě musíme upozornit, že finální výrobní cena od TechInsights je samozřejmě pouze odhadem a od skutečnosti se může ještě lišit.


Při rozebírání se redaktoři pustili do zřejmě nejpopulárnější verze iPhonu XS Max s 256GB pamětí. O kapacitu 512 GB je podle analytiků velký zájem, jenže výroba je kvůli omezenému výrobnímu potenciálu Samsungu trochu opožděná.

Doporučeno
Vybíjí se ti v zimě iPhone rychleji? Díky těmto tipům vydrží déle nabitý Vybíjí se ti v zimě iPhone rychleji? Díky těmto tipům vydrží déle nabitý 11. prosince 2023 12:00

Nejpopulárnější verze se střední pamětí by tak měla výrobce stát přibližně 377 eur (~9700 Kč). Oproti prodejní ceně 1419 eur (~36 500) vypadá výrobní cena směšně, avšak opět musíme upozornit na to, že pomocí rozdílu v ceně musí Apple zaplatit své zaměstnance, vývoj i prodejny.

Cenový posun byl zaznamenán u 256GB paměti, protože oproti minulému roku zdražila z 38 eur na skoro 55 eur (rozdíl přes 400 Kč). Displej zdražil jen o 3 eura na přibližně 68 eur, přičemž celý cenový posun jednotlivých komponentů si můžeš prohlédnout v přehledné tabulce na tomto odkazu a níže v článku.



Domů
Sdílet
Diskuse