Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
2. října 2018 18:33
Čas čtení 0:00
Adam Novosad

Hackeři nenapadli jen 50 milionů účtů na Facebooku, ale pronikli i do Instagramu a Tinderu

TECH SPOTIFY TINDER
Uložit Uložené

Bezpečnostní chyba dovolila útočníkům získat přístup k funkci Facebook Login.

Víkend pro mnohé z nás začal výbornými zprávami o tom, že Facebook zaznamenal masivní hackerský útok. Útočníkům se podařilo proniknout do více než 50 milionů účtů, a tak sociální síť nechala preventivně odhlásit přes 90 milionů uživatelů.

Mezi odhlášenými bylo i spoustu Čechů, přičemž Facebook hned tvrdil, že by už nemělo hrozit žádné riziko a lidé si nemusejí měnit hesla či nastavovat dodatečná zabezpečení.


Přesto se v prvotních zprávách neobjevily informace o tom, že hackerský útok neovlivnil jen samotný účet na Facebooku.

Pomocí sociální sítě se miliony lidí připojují i do aplikací Instagram, Spotify či dokonce Tinder, takže riziko by mohlo hrozit i tam.

Útočníci napadli službu Facebook Login, pomocí které mohli předstírat, že jednotlivé účty vlastní a přihlásit se na Instagram dané osoby, což v praxi zní strašidelně.


Doporučeno
Spotify Wrapped pro Česko je tady! Koho lidé v roce 2023 poslouchali nejvíc? Jedno jméno tě fakt překvapí Spotify Wrapped pro Česko je tady! Koho lidé v roce 2023 poslouchali nejvíc? Jedno jméno tě fakt překvapí 29. listopadu 2023 14:00

Hackeři přitom mohli využívat chybu v zabezpečení sociální sítě dlouhé měsíce, protože Facebook si neobvyklé aktivity začal všímat až v polovině září tohoto roku.

Díra spočívala ve funkci „View As“, pomocí které ses na svůj účet mohl podívat jako neznámý uživatel, ale hackeři očividně funkci využili ve svůj prospěch.

Samotné aplikace a služby přitom už stihly Facebook veřejně zkritizovat za to, že s nimi sdílel jen omezené množství informací a nevědí, jak mají bezpečnostní problém vyšetřit.

Po odhlášení desítek milionů lidí a odstranění zmíněné funkce by mělo být vše v pořádku, ale kdo ví, kdy se Facebook opět ozve se slovy, že zanedbal naši bezpečnost.

Domů
Sdílet
Diskuse