Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
5. října 2018 11:26
Čas čtení 0:00
Roman Kulich

Pomocí dat z fitness náramku policie určila čas smrti oběti a usvědčila tak vraha

TECH
Uložit Uložené

Kromě klasických vyšetřovacích postupů došla policie k vyřešení případu poměrně vychytralým způsobem.

Fitness náramky a chytré hodinky, které měří během dne každý náš pohyb a jakoukoliv sportovní aktivitu, jsou dnes běžnou věcí. Informují nás o našem stavu těla a dalších důležitých informacích. Pomocí dat nám mohou zachránit život nebo například objasnit, proč ten náš vyhasl.

Zajímavý případ se stal v americkém městě San José. Tam byl díky informacím z fitness náramku značky FitBit objasněn vražedný zločin a úspěšně usvědčen pachatel.

Devadesátiletý Anthony Aiello jednoho dne navštívil svoji nevlastní dceru, ale původně poklidně vypadající návštěva skončila její smrtí.

Pomocí dat z fitness náramku policie určila čas smrti oběti a usvědčila tak vraha
Zdroj: mercurynews.com

Tělo zesnulé 67leté Karen Navarrové objevil až za několik dní její kolega, když se u ní doma zastavil. Zavolal policii, načež se rozjelo velké pátrání. Policie došla až na samotného Anthonyho. S policií spolupracoval a u výslechu sdělil přesný čas, kdy v domě byl i kdy ho opustil, protože věděl, že policie nebude schopna přesně určit, kdy oběť zemřela.

Prozrazen náramkem

S čím však nepočítal, byla velice důležitá data, která vyšetřovatelům poskytl právě onen fitness náramek. Jelikož po celou dobu dne sledoval srdeční tep, mohli přesně dokázat určit čas úmrtí.

Z dat bylo zřejmé, že v 15:20 začal její srdeční tep rapidně stoupat a o 8 minut později se zastavil úplně. Po 5 minutách byl Anthony spatřen na bezpečnostních kamerách, jak odchází z jejího domu.

O několik dní později již obviněný z vraždy nastoupil do vězení Santa Clara, kde aktuálně čeká na svůj rozsudek, který pro něj pochopitelně nevypadá vůbec dobře.

Nežádaná data

Není to poprvé, co se na fitness náramky upírá zrak veřejnosti. Před nedávnem americká armáda takto přišla o utajení svých základen v zahraničí.

Členové speciálních jednotek totiž na svých sociálních sítích sdíleli svoje běžecké úspěchy a tím i mapu jejich běhu. Bohužel tak ale prozradili lokace základen v bohem zapomenuté krajině.

Domů
Sdílet
Diskuse