Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
5. října 2018 14:09
Čas čtení 0:00
Adam Smeták

Za 24,8 milionu korun byla vydražena nejdražší whisky v historii

GASTRO
Uložit Uložené

Včera se neznámý kupec z Asie stal vlastníkem vůbec nejdražší whisky.

Na včerejší aukci ve Skotsku byla vydražena whisky za nejvyšší částku v historii. Společnost Bonhams prodala alkoholický nápoj kupujícímu z Asie, který za lahev se 750 mililitry destilátu zaplatil 848 750 liber (cca 24 800 000 Kč).

Vydražená whisky je unikátní hned z několika důvodů. Vydestilována byla v roce 1926 a stočena do lahví roku 1986. Na svědomí ji má skotský lihovar Macallan a vydáno bylo pouhých 24 kusů. Polovině z nich navrhl etiketu italský umělec Valerio Adami a polovině Angličan Peter Blake

Kolik lahví je po světě a kdo je vlastní, není známo. Nicméně, jedna láhev s designem od Adamiho měla být zničena po tsunami v Japonsku v roce 2011 a jedna měla být otevřena a vypita. 

A jak taková whisky za několik milionů chutná? Bývalý mistr lihovaru Macallan, David Robertson, deníku The New York Times řekl, že byla intenzivní a s chutí sušeného ovoce. Za léta praxe ale prý ochutnal řadu lepších. 

V případě této rekordní koupě se ale dá očekávat, že nový majitel vzácné whisky ji nikdy neotevře nebo si její odzátkování nechá na nějakou opravdu speciální příležitost. 

Domů
Sdílet
Diskuse