Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
11. října 2018 10:54
Čas čtení 0:00
Šimon Kucka

Better Call Saul je stejně geniální seriál jako Breaking Bad. Nic lepšího aktuálně nenajdete (Recenze)

FILMY A SERIÁLY
Uložit Uložené

Přesně tak, Better Call Saul začíná překonávat Breaking Bad.

Nekonečný rok a pár měsíců museli fanoušci seriálu Better Call Saul (předpokládáme, že zároveň se jedná o fanoušky Breaking Bad) čekat, než jim tvůrci Vince Gilligan a Peter Gould doručí jejich pravidelnou dávku drog v podobě fantastické čtvrté série.

Od minulé série zůstalo ve vzduchu viset mnoho otázek: jak to nakonec dopadlo s Chuckem? Je tato série lepší než předcházející třetí? Kdy uvidíme Heisenberga a konečnou přeměnu Jimmyho McGilla na Saula Goodmana? V recenzi čtvrté série Better Call Saul se vynasnažíme dát ti co nejvíce odpovědí.

Po závěrečné velkolepé epizodě předešlé série bylo na beton jasné, jaký osud čeká Chucka McGilla, Jimmyho staršího bratra. Nejnovější série začíná jeho pohřbem, na kterém všichni truchlí za výjimečným mužem. Všichni až na Jimmyho.

 
Ten měl v posledním období s bratrem velké roztržky a zcela se od sebe oddělili. Chuck se pro Jimmyho stal překážkou a bratrem už nebyl dávno, není proto divu, že Jimmy (Bob Odenkirk) kvůli svému sourozenci dlouho netruchlí.

Better Call Saul je stejně geniální seriál jako Breaking Bad. Nic lepšího aktuálně nenajdete (Recenze)
Zdroj: AMC

Jak už jistě víš, Better Call Saul není jen o Jimmym McGillovi a jeho příběhu. Velkou porci stopáže si pro sebe ukořistil i Mike Ehrmantraut (Jonathan Banks). Jeho pracovní vztah s Jimmym se přesunul na vedlejší kolej, ale na efektu výsledného produktu neubylo. Právě naopak.

Pokud jste náhodou po 3. sérii (stejně jako my) doufali, že budou mít více společných scén, připravte se na zklamání. Příliš si to však ani nebudete uvědomovat, neboť jejich cesty se v tomto bodě rozcházejí a tvůrci je nechtěli násilím křížit, což jim nesmírně kvitujeme.


Děj se tak ještě víc osvěžil a ty jako divák odhaluješ různé zajímavé příběhy a souvislosti, objasňující něco málo z minulosti jednotlivých postav. Tvůrci si tak zbytečně nehází klacky pod nohy, nerozšiřují nezajímavé linky a naopak posilují to, co diváky baví nejvíce.

Better Call Saul je stejně geniální seriál jako Breaking Bad. Nic lepšího aktuálně nenajdete (Recenze)
Zdroj: AMC

Spíš než směrem dozadu se pohybují směrem dopředu, čímž se dostáváme k prolínání na časové ose mezi Breaking Bad a Better Call Saul. Můžeme prozradit, že období, ve kterém se odehrává čtvrtá série, představuje přibližně jeden rok. K příběhu Heisenberga a Jesseho Pinkmana jsme se tak přiblížili o pořádný kus.

Cesty Jimmyho a Mikea se od sebe na nyní odpojily a oba si v nových 10 epizodách museli vyřešit vlastní problémy. Z Jimmyho nemůže být právník nejbližší rok. Hledá proto způsoby, jak se uživit, ale jistě si dokážeš domyslet, že to ne vždy půjde legální cestou.

Osobně mě nejvíce bavilo sledovat charakterový vývoj Mikea. Breaking Bad je pověstné způsobem, jakým se v něm vyvíjejí postavy, ať už jde o Waltera Whitea nebo Jesseho Pinkmana. Mike si tu prošel vlastní evolucí, čímž nám dal možnost lépe poznat jeho postavu a pochopit, co přispělo k tomu, že je z něj věčný mrzout.

Na obrazovce se objevily i mimořádně oblíbené postavy, jako například Huell, Nacho, Gus Fring či Hector Salamanca. Cameo dostanou i staronové postavy, se kterými jsme vás seznámili v tomto článku. Z hlediska hereckých výkonů nemám ani nejmenší výtku.

Better Call Saul je stejně geniální seriál jako Breaking Bad. Nic lepšího aktuálně nenajdete (Recenze)
Zdroj: AMC

Při dvou částech, točících se převážně kolem postavy Huella, jsem se nemohl ubránit smíchu. Nevzpomínám si, že bych v tomto seriálu viděl vtipnější scény. Akce, napětí a dramatizace děje stále převažují, ale humor má také své pevné místo. Vůbec není rušivý či nevhodně načasovaný a pevně věřím, že si se místy pobavíš i ty.

Na hudební stránce skutečně není co kritizovat, pověstná melodie z úvodní znělky zůstává neměnná a v průběhu jednotlivých epizod je možné slyšet různé populární písně. 

Neodpustil bych si však, kdybych nevyzvedl kameru. Za objektivem kamer stál pan Marshall Adams, jemuž instrukce místy dával Vince Gilligan. Geniální záběry na (na první pohled) nezajímavé předměty dostanou po pár sekundách či minutách hloubku a smysl, kdy pochopíš a řekneš si: aha, tak proto je to tu.

Od úžasných scenérií pouští Nového Mexika, přes detail vnitřku parkovacího automatu až po tzv. trunk shot (pohled z kufru auta) na styl Quentina Tarantina. Při jednom záběru jsem dokonce dostal husí kůži, a tehdy mi to došlo: šlo o stejné mrazení, jaké jsem měl při sledování Breaking Bad.

Better Call Saul je stejně geniální seriál jako Breaking Bad. Nic lepšího aktuálně nenajdete (Recenze)
Zdroj: AMC

Žádná nová postava nebyla zbytečná, žádná scéna nebyla ani o minutu delší, než bylo třeba a žádná epizoda neskončila dnes už klišé cliffhangerem. Režie se chopili lidé, od kterých jsme již mohli vidět několik epizod Breaking Bad, přičemž 9. epizodu si natočil sám Vince Gilligan. Hledat tu chybičku by nemělo žádný smysl. Nenašla by se.

 
Scénář se mi v této sérii zdál oproti třem předchozím ještě o několik bodů lepší. Vypravěčský styl je nesrovnatelně vzrušující než vše, co dnes můžete na seriálovém trhu dostat, za což mají tvůrci mou obrovskou poklonu.

Zatímco u většiny seriálů má kvalita s každou další sérií tendenci klesat, Better Call Saul se vydává úplně opačným směrem. Tato série je nejen zdařilejší než předcházející, ale je dosud tou nejlepší, jakou jsme mohli vidět.

Nebojím se dokonce tvrdit, že kvalitou by překonala čtvrtou sérii tolikrát zmiňovaného Breaking Bad. Jako hlavní důvod uvedu postavu Kim Wexler (Rhea Seehorn), bez které by, podle mého skromného názoru seriál nebyl tam, kde je.

Better Call Saul je stejně geniální seriál jako Breaking Bad. Nic lepšího aktuálně nenajdete (Recenze)
Zdroj: AMC

Element drzé, ale sympatické právničky dodává ději potřebnou gradaci a posouvá ho neustále vpřed. Kim už neslouží jako opěrná berlička pro příběh Jimmyho, ale jde svou vlastní cestou a její postava zažívá největší charakterový rozvoj od svého představení.

 
Dále byla nastolena otázka, kdy uvidíme postavy Heisenberga, Jesseho Pinkmana a vlastně i Saula Goodmana (pozor, už ne jako Jimmyho McGilla). Nuže, Perníkáři Walt a Jesse se podle slov tvůrců a herců v páté sérii objevit mohou, ale nemusí. Fanoušky tak drží v napětí a řekněme si pravdu, my jim to žerem.

Na závěr se dostávám k tomu, co tě určitě zajímá nejvíc: stal se už z Jimmyho Saul? Prostřednictvím okulahodících flashbacků (lépe řečeno jde o flashforward) na začátku jedné z epizod jsme viděli Saula v situaci, kdy se snaží zachránit si vlastní krk a utéct ze země.

Better Call Saul je stejně geniální seriál jako Breaking Bad. Nic lepšího aktuálně nenajdete (Recenze)
Zdroj: AMC

Logicky jde o epizodu z Breaking Bad, kdy se všechno pokazilo a Walt se Saulem získávají falešné identity a utíkají před policií.

 
Dříve či později se příběh napojí na černobílé scény, kdy už Jimmy není ani Saulem, ale jmenuje se Gene a pracuje v pekárně. Pokud bych měl hádat, vsadil bych se, že všechno bude objasněno v páté (a možná poslední) sérii. Údajně však mají tvůrci ještě mnoho materiálu, který by mohli zpracovat.

Musíme se tak nechat překvapit, jak dlouho ještě příběh pofidérního právníka bude pokračovat. Proměnil se už tedy Jimmy McGill na Saula Goodmana? Odpověď na tuto otázku najdete v čtvrté sérii pravděpodobně nejlepšího seriálu současnosti.

S’all good, man. 10/10

Better Call Saul je stejně geniální seriál jako Breaking Bad. Nic lepšího aktuálně nenajdete (Recenze)

Průměrné hodnocení čtenářů
Tvé hodnocení
Jaké hodnocení bys dal ty?
0/10
Domů
Sdílet
Diskuse