Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
14. října 2018 18:40
Čas čtení 0:00
Adam Novosad

Hipsteři jsou smutní, avokádo ve skutečnosti není veganské. Po technické stránce při jeho produkci trpí živočichové

GASTRO
Uložit Uložené

Jídelníček veganů by se musel přizpůsobit.

Veganství se v posledních letech stává stále populárnější životní změnou. Zejména mladí lidé upravují svůj jídelníček tak, aby se zbavili všech potravin, které přímo či nepřímo vyprodukovala zvířata, a proto konzumují převážně zeleninu a ovoce.

Nejnovější lavinu zpráv spuštěnou britskou televizní show QI by však mnozí vegani mohli přijmout s těžkým srdcem. Moderátorka Sandi Toksvig zadala soutěžícím úkol, aby z mandlí, avokáda, kiwi, melounu a tykve muškátové vybrali potravinu, která není veganská.

Soutěžící zaraženě civěli, když jim moderátorka vysvětlila, že technicky není ani jedna z vyjmenovaných potravin čistě veganská. Samozřejmě, nepocházejí přímo ze živočišné produkce, ale při jejich pěstování se živočichové využívají a často na to i doplácejí.

Hipsteři smutní, avokádo ve skutečnosti není veganské. Po technické stránce při jeho produkci trpí živočichové
Hipsteři smutní, avokádo ve skutečnosti není veganské. Po technické stránce při jeho produkci trpí živočichové Zdroj: Pixabay

Jednotlivé plodiny se těžko pěstují, a proto se do praxe již dlouhá léta zavádí technika s názvem migrační včelařství. Velké množství včel jednoduše naloží na nákladní auta, převezou kamkoli na farmu a včely pak opylují přímo vybrané rostliny.

Možná by na tom nebylo nic špatného, kdyby studie v minulosti nezjistily, že podobná migrace škodí zdraví včel a dokáže jim snížit předpokládanou délku života oslabením organismu vůči nemocem a parazitům.

Pokud by vegani chtěli žít striktně podle jídelníčku, který neobsahuje žádné potraviny ovlivněné zvířaty, museli by velmi důkladně analyzovat jednotlivé pěstitelské techniky.

Migrační včelařství se využívá i u třešní, salátu či okurek, a tak by se veganský jídelníček velmi rychle scvrkl.

Domů
Sdílet
Diskuse