Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
15. října 2018 15:29
Čas čtení 0:00
Tomáš Blahuta

Byl T-Rex tlusťoch? Vědci zveřejnili jeho nejvěrnější podobu

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Mnoho z nás by očekávalo chudého a dynamického zabijáka, ale realita byla, zdá se, trochu jiná.

Pokud někdo vzpomene dinosaury, běžného člověka jako první napadne právě Tyrannosaurus rex. Ať už je to kvůli jeho častému obsazování do filmů, knih a příběhů nebo z důvodu, že lidé jména jiných tvorů neznají.

Představujeme si ho jako obrovskou krvelačnou bestii schopnou ve svých zubech roztrhat na kusy vše živé, co si zamane. Člověk by před ním nedokázal uprchnout a s holýma rukama by neměl šanci.

Nikdo však dýchajícího dinosaura neměl možnost na vlastní oči vidět. Zůstaly nám po nich pouze kostry, stopy a další neživé pozůstatky. Avšak právě na jejich základě a za pomocí moderních technologií dnes vědci dokáží zrekonstruovat i vzhled tvora žijícího před desítkami miliony let.

Byl T-Rex tlusťoch? Vědci zveřejnili jeho nejvěrnější podobu
Zdroj: RJ Palmer

T-Rexe jsme proto nezmínili náhodou, protože si odborníci vzali na mušku právě jeho vzhled. Umělci, paleontologové i další se zaměřili na nejnovější poznatky o známém dinosaurovi. Prozkoumali podrobně kostru a během dlouhých měsíců vytvářeli co nejpravděpodobnější stavbu svalové struktury.

Podle jejich odhadů by tedy měl slavný T-Rex vypadat přibližně takto.

Byl T-Rex tlusťoch? Vědci zveřejnili jeho nejvěrnější podobu
Zdroj: RJ Palmer

Kontroverzním tématem zůstává ještě opeření T-Rexe, na kterém se odborníci dodnes nedokáží shodnout. V každém případě, obrázek výše trvalo vytvořit 320 hodin.

Domů
Sdílet
Diskuse