Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
16. října 2018 10:29
Čas čtení 0:00
Adam Novosad

Stephen Hawking ze záhrobí varuje lidstvo před zkázou. Superlidé či umělá inteligence nás mohou vyhubit

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Legendární vědec k lidem promluvil prostřednictvím nahrávky.

Svět se musel v březnu tohoto roku navždy rozloučit s geniálním vědcem Stephenem Hawkingem. Brit ve věku 76 let podlehl svému dlouhodobému onemocnění, ale ani po smrti na lidstvo nezapomněl.

V Londýně se konala akce, na které oznámili vydání nové posmrtné knihy Brief Answers To The Big Questions. Hawking se v ní snažil odpovědět na sérii důležitých otázek, které mu během života obvykle lidé kladli. Zanedlouho publikaci najdeš i na pultech knihkupectví. Vědec v ní například odmítá jakoukoli existenci Boha či posmrtného života, ale zabývá se i cestováním v čase.

Při představování knihy k přítomným hostům promluvil samotný Hawking. Před svou smrtí nahrál zvukový záznam, z něhož dnes mrazí, protože vědcovy předpovědi nevyznívají moc růžově. Lidstvo ze záhrobí varoval před několika nástrahami.

Obává se genetického modifikování lidského těla, což by mohlo vyústit ve vznik superlidí. Prý budeme zanedlouho schopni upravovat specifické vlastnosti jako agresivita či inteligence, a tak nás modifikovaní superlidé ovládnou a z běžných lidí se stane zanedbatelná menšina nebo rovnou zaniknou.

Kromě toho Hawking varoval před umělou inteligencí, která by mohla jednoho dne dospět do tak pokročilého stadia, že by proti ní lidstvo už nemělo jak bojovat.

Nezapomněl zmínit ani dvě významné události, které on sám vnímal jako pomyslnou revoluci proti expertům a vzdělávání. Zvolení Donalda Trumpa a odhlasování Brexitu podle něj podtrhlo to, jak se izolujeme od kulturního a vědeckého progresu.

Mladým lidem vzkázal, aby se nezavírali do sebe a nedívali se pod nohy, ale své soustředění zaměřili na hvězdnou oblohu nad nimi. Jinak to prý s námi nevypadá moc růžově.

Domů
Sdílet
Diskuse