Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
23. října 2018 16:37
Čas čtení 0:00
Matúš Majer

Tento vynález ti ušetří peníze. Slovenští vědci se spojili se Švýcary, jejich přístroj mění vodu na celém světě

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Vědci ze Slovenska a Švýcarska vynalezli způsob účinného boje proti zákeřnému vodnímu kameni.

Vždy jsme rádi, když se dozvíme o úspěchu našich bratří, kteří svou šikovnost uplatnili i v zahraničí. Tentokrát se o dobré jméno Slovenska postarala prešovská firma SAT. Spojila se se švýcarskými experty a výsledkem je WashBall, inovativní prostředek, který efektivně bojuje proti vodnímu kameni.

Takzvaný WashBall podpořily i SIKO Koupelny & Kuchyně. Jde o malou kuličku, která si poradí s tvrdostí vody. Vodní kámen najdeš především v kuchyni a koupelně, vypadá špatně, ničí domácí spotřebiče a podle některých názorů i zdraví (i když kauzalita není prokázána).

Zákeřný vodní kámen vzniká na místech, kterými často protéká voda. Zbavit se ho však není vůbec jednoduché a ještě náročnější a finančně nákladnější je předcházení jeho vzniku. Vodní kámen musíš odstranit mechanicky nebo chemikáliemi – po novém to však zvládne i slovensko-švýcarský startup WashBall.

Tento vynález ti ušetří peníze. Slovenští vědci se spojili se Švýcary, jejich přístroj mění vodu na celém světě

Vodní kamen zničí díky šikovnému systému

Základním principem fungování WashBall je takzvaný iontový polarizační systém. WashBall nemění chemické složení vody, ale využívá patentovaný systém elektrod obsažených uvnitř, kde vzniká elektrické napětí.

Elektrody jsou umístěny tak, aby voda proudila spirálovitě a polarizační proces mění strukturu uhličitanu vápenatého, čímž zabraňuje tvorbě vodního kamene a koroze v elektrospotřebičích. Vodní kámen v podobě aragonitu odchází s odpadní vodou z přístroje v podobě jemného kalu.

Jinými slovy, pokud WashBall hodíš například do pračky, upraví vlastnosti vody, odstraní již usazený vodní kámen, vodu změkčí a navíc dopomůže k lepšímu rozpouštění pracích i mycích prostředků a účinnému odstranění nečistot a zápachu. Nejenže tedy předejdeš vodnímu kameni, ale také zvýšíš životnost svých elektrospotřebičů.

 

Tento vynález ti ušetří peníze. Slovenští vědci se spojili se Švýcary, jejich přístroj mění vodu na celém světě

Kulička, která šetří peníze

WashBall je vyrobena ze speciálního plastu s vlastnostmi gumy. Je šetrná k prádlu i spotřebičům a odolná vůči nárazům. Složení WashBall je ekologické a nevypouští do okolí žádné chemikálie. Nevyžaduje žádnou údržbu.

Jde o jednorázovou investici, která funguje několik let a dlouhodobě nezatěžuje životní prostředí. Její životnost je asi 1500 praní, což je při třech praních za týden okolo 10 let.

WashBall zvyšuje účinky praní. Při používání dochází ke snížení spotřeby pracích prostředků o třetinu. Snižuje totiž tvrdost vody a měkčí voda zase naopak zvyšuje účinky pracích přípravků, díky čemuž stačí použít menší množství. V konečném důsledku tak utratíš o třetinu méně peněz na prací prostředky. Stejně to funguje i u myček nádobí.

 

Tento vynález ti ušetří peníze. Slovenští vědci se spojili se Švýcary, jejich přístroj mění vodu na celém světě

Dostane se do celého světa?

SAT a SIKO Koupelny & Kuchyně stále pracují na zlepšování WashBall a aktuálně je v plánu americký trh. Pro něj byl vyvinut WashBob, který je navíc doplněn o integrovaný dávkovač pracího prostředku.

Vývoj je však finančně náročný, ale projekt prorazil i na světově respektovaném Kickstarteru, což je světový úspěch. Firma SAT se snaží vysbírat 75 000 $, přičemž přispět můžeš spolu se SIKO i ty, možná právě slovenský vynález se již za několik let stane celosvětovým trendem, který najdeme v každé domácnosti.

Domů
Sdílet
Diskuse