Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
18. října 2018 13:37
Čas čtení 0:00
Matúš Majer

Ketamín je podľa vedcov veľmi účinný na depresiu a možno bude používaný ako liek

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Párty droga sa v Spojenom kráľovstve o 18 mesiacov môže stať bežným liekom.

Ketamín je v zahraničí populárnu párty drogou, ktorú nájdeš aj na Slovensku. A aj keď sa používa predovšetkým na vyvolanie účinkov podporujúcich zážitok z divokej noci (často mixnuté s inými drogami) – najnovšie poznatky ukazujú, že ketamín je veľmi úspešný aj pri depresiách.

Pri určitom nastavení molekuly ketamínu vzniká S-ketamín, ktorí psychiatri úspešne otestovali na viacerých na pacientoch s depresiami. A to s veľmi dobrými výsledkami, klinické testy totiž dokázali, že účinky ketamínu nastupujú do pár hodín a sú desaťkrát efektívnejšie než predchádzajúce lieky.

Ketamín je podľa vedcov veľmi účinný na depresiu a možno bude používaný ako liek
Zdroj: ADF

Psychiatri predpokladajú, že by sa ketamín mohol v Spojenom kráľovstve povoliť už do 18 mesiacoch ako liečebná látka. Jeden z expertov ho dokonca označil za najvzrušujúcejší pokrok v oblasti za posledných 50 rokov.

Pacientom boli podávané dve dávky týždenne po dobu štyroch týždňoch. Dnes je látka v niektorých krajinách používaná ako anestetikum, jeho vplyv na depresie je však pre vedcov novinkou.

Domů
Sdílet
Diskuse