Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
18. října 2018 16:05
Čas čtení 0:00
Antonín Havlík

Česko vaří ve velkém. Většina pervitinu v Evropě pochází od nás

ZAJÍMAVOSTI ČESKO NĚMECKO
Uložit Uložené

Nelichotivou zprávu dnes konstatovala německá vláda. Většina pervitinu v Evropě totiž pochází z Česka.

Česko je pervitinovou velmocí. Uvědomují si to i v zahraničí, což dokazuje nově vzniklá zpráva německé vlády pro drogovou problematiku. Podle ní pochází většina pervitinu v celé Evropské unii od nás, z České republiky.

Nejvíce se, podle vládní zmocněnkyně Marlene Mortlerové, lidé setkávají s pervitinem ve velké míře v příhraničních oblastech sousedících právě s Českou republikou. Zamořené jsou zejména oblasti Saska, Bavorska nebo Durynska a Sasko-Anhaltska.

„Například v Sasku se počet lidí, kteří museli vyhledat pomoc kvůli problémům s pervitinem, zvýšil o šedesát procent. Je to strašlivé číslo,“ popsala Mortlenová na pražské konferenci týkající se drog.

Česko vaří ve velkém. Většina pervitinu v Evropě pochází od nás
Zdroj: Policie ČR
(ilustrační foto)

Syntetickou drogu tam vyzkoušela už dvě procenta lidí ve věku mezi 18 a 64 lety. O celoněmecký problém podle ní prozatím nejde, ale existují právoplatné obavy, aby se drogová zkušenost nerozšiřovala i dál, do západní části země.

V loňském roce se německá policie potýkala s 2127 delikty, jenž souvisely s prodejem pervitinu. Situace se podle Mortlenové nezhoršuje. Dodala, že rekordní množství zabavené krystalické substance dosáhlo 114 kilogramů

Doporučeno
KVÍZ: Poznáš české hory na slepé mapě? KVÍZ: Poznáš české hory na slepé mapě? 17. dubna 2024 12:00

Na černém trhu lze v České republice koupit gram pervitinu za zhruba tisíc korun. Kromě silné psychické závislosti může způsobovat poškození mozku, zničení psychické rovnováhy člověka, vyloučení ze společnosti i trvalé poškození orgánů. Drogám se proto raději úplně vyhni.

Domů
Sdílet
Diskuse