Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
30. října 2018 17:30
Čas čtení 0:00
Kateřina Lukášová

Povinná literatura je oříšek. Máme pár rad, které ti usnadní četbu knihy, do které se ti vůbec nechce

KULTURA KNIHY
Uložit Uložené

Možná nerad čteš. Možná ti čtení přijde jako ztráta času. A povinná literatura jakbysmet. Někdy ale stačí málo a všechno se obrátí. Jako v tomto případě. Začít ale budeš muset u sebe.

Doktor Glenn Wilson z londýnského psychiatrického ústavu roku 2005 díky výzkumu zjistil, že věčné pobývání na sociálních sítích, kontrolování mailů a další činnosti související s moderními technologiemi nejen výrazně snižují IQ, ale také degradují naši pozornost a schopnost zacílit ji jedním konkrétním směrem.

Ano, smutná skutečnost dnešní doby je taková, že člověk se zkrátka neumí soustředit na jednu jedinou věc. Dělá všechno, ale nic pořádně. Sleduje televizi, ale do toho datluje na Messengeru zprávy. Výsledek? Neví, co dávají v televizi, neví, o čem a s kým si píše, nedokáže se věnovat jedné jediné činnosti.

Poznáváš se v tom? Nevěš hlavu, můžeme tě ujistit, že v tom nejsi sám. A dokonce víme, jak se z toho můžeš dostat. Klíčem k tomu bude něco, co pravděpodobně nemáš příliš v lásce. Možná tušíš správně – povinná literatura.

Povinná literatura je oříšek. Máme pár rad, které ti usnadní četbu knihy, do které se ti vůbec nechce
Zdroj: Pixabay, 455992

Začti se a ukázni mysl

Četba knih není dnes moc v kurzu. Když už, raději si koupíš nějaký časopis. Anebo to s knihou zkusíš, po chvíli ale zjistíš, že vlastně ani nevíš, o čem čteš. Proč? Protože tvoje mysl se toulá po dalekých dálavách, surfuje po internetu, přemýšlí, co bude k večeři nebo co budeš dělat o víkendu. Je zkrátka neukázněná a ty nevíš, co s tím.

Doporučeno
Život ve městě pro vyvolené se proměnil v horor. Od téhle české detektivky neodtrhneš oči Život ve městě pro vyvolené se proměnil v horor. Od téhle české detektivky neodtrhneš oči 8. dubna 2024 15:00

Možná si ten stav ani neuvědomuješ v běžném životě, ale právě tehdy, když sedneš ke knize, kterou musíš v rámci povinné literatury přelouskat. Pokud si ovšem její stručný či rozsáhlejší výtah nenajdeš někde na internetu. Protože i takové možnosti dnes jsou. A zase jsme u toho internetu. Motáme se v začarovaném kruhu. Kudy z něj? Cestu otevře kniha.

Takže se pojď s námi vrátit pěkně na začátek. Až budeš mít příště chvilku volného času, vezmi místo telefonu do ruky knížku a začti se.

Povinná literaturo, díky!

Zakázané ovoce nejlépe chutná. To se říká a také to platí. Je tedy jasné, že když ti někdo něco přikáže, nechce se ti do toho dvojnásobně. Což je bohužel případ povinné literatury. Jenže ona má svůj význam.

Stačí překonat nechuť, kterou v tobě vzbuzuje onen fakt, že ti někdo říká, že něco musíš, a situace se rázem změní. Zkus ji brát jako užitečnou věc, jejíž význam plně doceníš v budoucnosti – o pár měsíců nebo let později. Jinak by ses k té četbě totiž možná ani nedostal. A to by byla velká škoda.

Čtení je totiž to nejdostupnější a zároveň nejjednodušší mentální cvičení, které můžeš najít. A co je skvělé? Že funguje! To je prověřené generacemi před tebou. A bonus navíc? Baví!

Povinná literatura je oříšek. Máme pár rad, které ti usnadní četbu knihy, do které se ti vůbec nechce
Zdroj: Pixabay, Free-Photos

Nejjednodušší a nejefektivnější mentální cvičení

Abys věděl, o čem čteš, musíš se soustředit. Aby ses začal soustředit, musíš se naučit ovládat pozornost. Aby ses naučil ovládat pozornost, musíš cvičit koncentraci. A není nic lehčího než si ji nacvičit na sledování příběhu, který tě upoutá a vtáhne.

Doporučeno
KVÍZ: Vyznáš se v hlavních postavách české literatury? Tak schválně KVÍZ: Vyznáš se v hlavních postavách české literatury? Tak schválně 16. února 2024 8:00

Takže dej knihám šanci a uvidíš, že tě nezklamou. Až dostaneš příště do ruky seznam knih k povinné literatuře, místo do stropu nasměruj oči na papír, kde je seznam napsaný. Vyber si intuitivně titul, který tě něčím zaujme. Čímkoliv – vtipným názvem, tajemnou atmosférou, trefným vyjádřením.

Povinná literatura je oříšek. Máme pár rad, které ti usnadní četbu knihy, do které se ti vůbec nechce
Zdroj: Pixabay, Pexels

Dovolená nebo prázdniny v knize

Přistupuj ke knize jako k výletu do neznáma. Někam, kde jsi nikdy nebyl. Jak je to dobrodružné! Na cestě se toho spoustu naučíš. A jediné, co je třeba věnovat, je kousek tvého času. To není tak drahé v porovnání s tím, co všechno ti taková malá knížečka může nabídnout a dát.

Stačí si to uvnitř sebe přenastavit – že čtení není pruda, ale zábava. Svět se ti neskutečně obrátí a ty získáš nového koníčka, který tě bude mimořádně obohacovat. Parádní je, že když rád čteš, nikdy se vlastně nenudíš, protože číst si můžeš vždycky. A vydat se někam, kde jsi ještě nikdy nebyl…

A jak tedy na to?

Slíbili jsme pár praktických rad. Zatím jsme se bavili o tom, co všechno čtení přináší a proč je dobré s ním začít. Možná tě ale pořád pálí na jazyku otázka - JAK? Jak vlastně začíst? Protože spousta lidí mluví o tom, že by chtělo začít číst. A nejen povinnou literaturu. Ale zkrátka nevědí, od čeho se odpíchnout, jak se říká. A od toho jsme tu my, abychom ti začátky usnadnili. Drž se našich rad a staň se tím nejvášnivějším čtenářem široko daleko! Nebo... Prostě začni rád číst.

1. Následuj své zájmy

Nemusíš začínat Židovkou z Toleda (Lion Feuchtwanger) nebo Ivanhoem (Walter Scott). Určitě jsou činnosti, které rád vykonáváš. Zcela jistě najdeš něco, čemu se věnuješ nejraději. Snad ke všemu dnes existuje spousta dostupné literatury. Vybere si opravdu každý, stačí se jen trochu zajímat.

Doporučeno
Přinášíme tipy na feministickou beletrii. Tohle jsou knihy plné emancipace, sexu i společenské kritiky Přinášíme tipy na feministickou beletrii. Tohle jsou knihy plné emancipace, sexu i společenské kritiky 15. prosince 2023 15:00

Cestuješ rád? Pak v knihkupectví zabrus do oddělení cestopisů a přečti si něco o zemi, do které by ses chtěl podívat. Z povinné literatury můžeš zvolit třeba Robinsona Crusoe (Daniel Defoe), který patří mezi klasiku.

Nebo máš rád zvířata? Pak si jistě zamiluješ knížky W. Bruce Camerona, z nichž první se dočkala i filmového zpracování – Psí poslání. Z klasiky tě pak jistě nadchne Bílý tesák (Jack London) nebo Vlčák Kazan (James Oliver Curwood).

Nebo jsi příznivce tajemných záhad? V takovém případě rozhodně sáhni po Kainově znamení od Toma Knoxe. Kniha tě zavede do temného světa prastarého národu Kagotů, kteří pocházejí z Pyrenejí.

Z klasiky rozhodně nevynechej Podivný případ doktora Jekylla a pana Hyda (R. L. Stevenson). Vyber si zkrátka to, co je tvému srdci blízké, a od toho se odraz. 

2. Každý večer 15 minut

Nemusí to být zrovna večer a nemusí to být přímo 15 minut, 30 je určitě lepší. Jenže nakázat někomu, kdo není zvyklý číst, rovnou půl hodinu, nemusí být ten nejlepší nápad.

Stejně jako v prvním případě, postupuj podle sebe a toho, co ti vyhovuje. Drž se jen jednoho: každý den, nebo alespoň obden, si vyhraď čas a dobu, kdy budeš číst. Ideálně ve stejnou hodinu.

Ze čtení se stane zvyk, který si průběhem času zamiluješ. Podle všeobecného přesvědčení je na to třeba 21 dní. Přesně za tu dobu se totiž údajně z pravidelně vykonávané činnost stane zvyk.

3. Nos knihu všude s sebou

Aby se ti četba dostala pod kůži, měla by se přirozeně začlenit k tvým běžným denním úkonům. Není nic jednoduššího než ji ráno spolu s ostatními věcmi vložit do batohu, tašky či kabelky a vzít ji s sebou, ať už jdeš kamkoliv.

Doporučeno
KVÍZ: Poznáš knihu podle hlavní postavy? Otestuj se KVÍZ: Poznáš knihu podle hlavní postavy? Otestuj se 27. října 2023 17:00

Třeba jezdíš do školy vlakem, do práce metrem nebo někde čekáš dlouho na přestup. Vždycky můžeš knihu vytáhnout a přečíst si pár stránek. Využiješ tak naplno každičkou minutu a nebudeš zpruzený z toho, že musíš někde zbytečně čekat.

4. Čti pro sebe

Nepřistupuj ke čtení jako k něčemu, co musíš. Nebo co bys měl. Nahlížej na něj jako na nový vzrušující koníček, kterému propadla velká spousta lidí a ty ho chceš vyzkoušet také.

O nových zálibách se mluví. Tak kamarádům povídej o knize, kterou zrovna čteš. Třeba zjistíš, že ji už četli a podělíte se o společné poznatky, nebo ti doporučí jinou, která se jí podobá a ty budeš hned vědět, co dalšího číst.

Ber čtení jako výpravu někam, kde jsi ještě nikdy nebyl. Jako lístek na vlak, jehož jízda nekončí. Protože jakmile dojedeš do stanice a dočteš jednu knihu, můžeš se hned vypravit dál s knihou další...

5. Nespěchej

Ať už v klidu doma, ve vlaku nebo v metru. Když čteš, soustřeď se jen na čtení. Nekontroluj telefon, nesleduj televizi, neposlouchej hudbu. Ze čtení bys nic neměl a ani bys pořádně nevěděl, o čem vlastně čteš. A zbytečně bys spěchal.

Dej si na čas a užij si své čtecí chvilky. Vnímej jedinečný jazyk každého autora, zapisuj si poznámky či zajímavé citáty. Uvař si kávu nebo čaj, zakousni něco chutného, pokud to okolnosti dovolí. Udělej si ze čtení příjemný rituál, který ti umožní v hektickém dni zastavit a věnovat se něčemu milému, u čeho si odpočineš jak fyzicky, tak i mentálně.

Domů
Sdílet
Diskuse