Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
20. října 2018 17:17
Čas čtení 0:00
Tomáš Blahuta

O vodu se bude bojovat. Kde přesně?

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Nepříznivé podmínky s sebou přinesou netradiční příčinu nepokojů.

Za několik dekád bude důležitá, jako je dnes ropa. Neříkám, že voda je v současnosti něčím zanedbatelným. Avšak za současných podmínek je logické předpokládat, že jednoho dne dojde k bodu, kdy se lidé rozhodnou bojovat za přístup k čisté pitné vodě. Bohužel již v současnosti registrujeme události, kdy kvůli nedostatku životodárné tekutiny umírají tisíce osob.

Předpokládá se, že bude mnohem častěji docházet k ozbrojeným konfliktům a jednotlivé skupiny začnou o potřebnou komoditu bojovat. Nemusíme si zatím rozbroje představovat jako něco ve smyslu globálního konfliktu katastrofických rozměrů, ale spíše je třeba myslet na regionální úroveň. Ne všude ve světě v budoucnu bude nedostatek vody.

Z dílny Evropské komise vyšel rozbor, jehož výsledkem je i označení možných ohnisek rozporů. Za pozorování aktuální situace, populačního růstu a dalších pro výzkum důležitých faktorů vznikla přehledná mapa světa pro lepší představu.

Tmavší barvou jsou vyznačeny lokality, kde v následujících dekádách může dojít k problémům s vodou. Nepříjemnostem se nevyhne ani jeden kontinent. Nejvíce však budou trpět Asie, Afrika a Severní Amerika:

O vodu se bude bojovat. Kde přesně?
Zdroj: ec.europa.eu

Velký sud se střelným prachem se nachází v severních končinách Indie, konkrétně podél řeky Ganga. Už dnes je tento prostor mimořádně hustě obydlený. Lidé mají problém s čistou vodou i teď, natož za 50 let či více. Podobně je na tom i sousední Bangladéš a další okolní státy.

Afrika je kapitolou samou o sobě. Problémy disponuje již dnes. Zejména v oblasti Jižního Súdánu a celkově po obou březích Nilu, kde žijí desítky milionů Afričanů. Obávat by se měly všechny země na pobřeží a také horké oblasti v okolí Sahary.

Lehké to nebudou mít ani Spojené státy americké. Zejména centrální oblasti a regiony závislé na vodě z řeky Colorado. Nejméně by se měli obávat obyvatelé Jižní Ameriky bohaté na pralesy, lesy a vodu celkově. 

Embed from Getty Images

A co Evropa? Logicky, nedostatek vody by měli pociťovat zejména jižané.

Domů
Sdílet
Diskuse