Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
21. října 2018 14:27
Čas čtení 0:00
Jakub Paulík

10 nejděsivějších dětí z hororových filmů, které nás vystrašily více než vrazi, přízraky či upíři

FILMY A SERIÁLY
Uložit Uložené

Které filmové dítě je podle vás nejhrůzostrašnější?

Děti umí být občas pořádně nepříjemné a rodiče by o tom mohli říci své. Největší zlo však ve světě páchají spíše dospělí. A podobně je tomu i ve filmech.

Existují ale výjimky, které dokazují, že dokonce i děti dokáží svým jednáním nadělat pořádné nepříjemnosti. Ty filmové dokázaly v lepších případech okolní postavy vyděsit, ale někdy i brutálně zavraždit.

10 nejděsivějších dětí z hororových filmů, které nás vystrašily více než vrazi, přízraky či upíři
Zdroj: 20th Century Fox

Santi – The Devil's Blackbone (2001)

Guillermo del Toro (Faunův labyrint, The Shape of Water) nás v mysteriózním hororu The Devil's Backbone zavedl do období španělské občanské války.

Hlavní postavou snímku byl 10letý chlapec Carlos, který se po otcově smrti dostal do sirotčince Santa Lucía.

Na tomto opuštěném a nehostinném místě poznává ducha zavražděného chlapce Santiho. První Carlosovo setkání se Santim nebylo moc příjemné jak pro něj, tak ani pro diváky. Vždyť posuďte sami.

Esther – Orphan (2009)

S malou Esther něco není v pořádku. Kam toto démonicky působící holčička přijde, tam se dějí tragédie. Její poslední adoptivní rodina zemřela při požáru, a tak se Esther opět ocitne v sirotčinci.

Z něho ji dostanou manželé Kate a John. Její adoptivní matka, kterou si mimochodem zahrála Vera Farmiga alias paní Warrenová z The Conjuring, si jako první začne všímat zla obklopujícího její novou dceru.

Výkon Isabelle Fuhrman v roli Esther byl ve své době oceněn kritiky. Pokud jste tuto hororovou lahůdku už viděli, níže přiložená scéna vám připomene závěrečné rozuzlení, které stojí opravdu za to.

Tomás – Sirotčinec (2007)

Španěl J. A. Bayona známý díky režírování nového Jurassic World: Fallen Kingdom (2018) v roce 2007 natočil komorní hororový snímek Sirotčinec. Ano, už při třetím filmu se do našeho seznamu dostává sirotek. Zdá se, že osiřelé děti dokáží v lidech vzbuzovat hrůzu.

V příběhu snímku se Laura se svým manželem Carlosem a adoptivním synem Simonem vrací do bývalého sirotčince. Chlapec si však na místě nemá s kým hrát, a tak si začne ve své fantazii představovat imaginární kamarády.

V těchto představách poznává i tajemného Tomáse s maskou, která skrývá jeho zjizvenou tvář. Otec synovým představám nedůvěřuje, ale Laura začíná postupně zjišťovat, že určitě nejde o výplod bujné dětské fantazie.

Pazuzu (Regan MacNeil) – The Exorcist (1973)

Od strašidelných filmů 21. století se na chvíli zastavíme u staré dobré klasiky The Exorcist. Ta v roce 1974 získala Oscara v kategoriích adaptovaný scénář (William Peter Blatty) a mix zvuku.

V oceněních ji ale mimořádně poctily i Zlaté glóby, kde snímek získal sošky za nejlepší film (drama), nejlepší režii (William Friedkin), nejlepší herečku ve vedlejší roli (Linda Blair) a opět nejlepší scénář.

Oceněná Linda Blair si ve snímku střihla roli mladé Regan Macneil, kterou v příběhu posedl démon Pazuzu. Ten je v babylonské mytologii považován za krále démonů větru a syna boha všeho zla Hanbiho.


Tošio Saeki – Ju-on: The Grudge (2002)

The Grudge můžeme v našich končinách znát i pod názvem Nenávist. Pokud patříte mezi fanoušky hororu, je možné, že jste viděli některé z jeho asijských částí, ale taktéž i americký remake.

Tak či onak jste se ale dozajista setkali s malým Tošiem, který vydával podivuhodné kočičí zvuky. Tošiovu matku v sérii představovala po zemi se plazící a hrůzostrašná Kajako.

Jeho postava byla originálním nápadem režiséra Takašiho Šimizy. Během několika dílů z filmové série se role Tošia ujalo hned několik dětských herců. Ve všech případech měli ale společné rysy – strašidelný pohled a bledou pleť.

Damien – The Omen (1976)

Po Exorcistovi se vracíme k hororové klasice The Omen, za kterou získal skladatel Jerry Goldsmith Oscara. A právem.

Pokud má být na snímku Richarda Donnera něco hrůzostrašnějšího než malý chlapec Damien či všudypřítomná atmosféra zla, rozhodně jsou to ďábelské tóny Jerryho Goldsmitha.

Do děje i tentokrát vstupuje sirotek, která může být nebezpečnější, než se na první pohled zdá. Adoptivní syn Damien kolem sebe rozsévá viditelné stopy zla.

Těch si později začne všímat i jeho otec, americký velvyslanec Robert Thorn, a proto se snaží vyhledat rady místního kněze. Kdo mu však může pomoci v boji proti samotnému ďáblu?

Samara – Kruh (2002)

Americký remake japonského hororu Kruh lze právem označit za jeden z nejznámějších a podle všeobecného mínění i jeden z nejpůsobivějších hororů 21. století.

Podle legendy existuje jakási vražedná videokazeta, po jejímž zhlédnutí vám tajemný hlas v telefonu oznámí, že za 7 dní zemřete. Racionálně smýšlející reportérka Rachel této pohádce nechce věřit, a proto si obávanou videokazetu bez obav pustí.

Na televizor se kromě ní ale díval i její syn. Hrozivý hlas prostřednictvím telefonu novým obětem řekne, že za 7 dní zemřou. Později zjišťujeme, že hlavním „antagonistou“ celého příběhu je holčička jménem Samara.


Eli – Let the Right One In (2008)

Strašidelné drama s hororovými prvky od Švéda Tomase Alfredsona diváky zavedlo do zasněžené Skandinávie. V podstatě by se dalo říci, že jde o upírské hororové drama, ale určitě nečekejte žádný Twilight.

Let the Right One In je pomalým a napínavým příběhem o dvojici malých dětí, z nichž je jedno ve skutečnosti mnohem starší, než vypadá.

Eli svému 12letému kamarádovi v průběhu děje nechtěně odhalí pravou tvář. A kdo je vlastně Eli? Dítě i dospělá osoba, nevinné dívka i krvelačný vrah. Její kamarád Oskar je zpočátku vystrašený, ale postupně přijímá Eli takovou, jaká je. Časem mezi nimi začne vznikat zárodek prapodivné lásky.

Gage Creed – Pet Sematary (1989)

I don't want to be buried in a Pet Sematary, I don't want to live my life again. Tak zní refrén známé skladby od americké punkové kapely Ramones, která patří mezi favority autora knižní předlohy Stephena Kinga.

Text písně mluví v tomto případě sám za sebe, protože hororová adaptace Pet Sematary nás zavede ke zmiňovanému hřbitovu domácích zvířat, kde mrtvoly získávají druhý dech.

Tímto způsobem je oživen i malý Gage. Po vzkříšení se ale milé děťátko mění v bezcitného zabijáka. P. S. – Pozor, velmi rádo kouše do krku.


Michael Myers – (Halloween) 2007

Rob Zombie se v roce 2007 pokusil oživit prachem zapadlou hororovou sérii Halloween. První experiment sice nebyl nejhorší a některé diváky i potěšil, ale určitě nelze hovořit o žádné perfektní hororové zábavě.

Nejnověji se do příběhu Michaela Myerse pokusí už zanedlouho opřít David Gordon Green. Ačkoli Zombieho Halloween nebyl velkým úspěchem, minimálně se mu poměrně děsivým způsobem podařilo nahlédnout na vrahovo mládí.

Desetiletého vraždícího psychopata Myerse si ve snímku zahrál už na první pohled hrůzyplný Daeg Faerch. Ten se v mládí rozhodl vyvraždit celou svou rodinu. První psychologická část filmu i díky jeho šílenému ztvárnění stojí opravdu za to.

Dvojčata – The Shining (1980)

Bonusové a v podstatě jedenácté místo (i když jde o seznam, ne žebříček) jsme se rozhodli věnovat dvojčatům z famózního Kubrickova hororu The Shining.

Mezi hlavní desítku se nevešla zejména z důvodu, že se objevila na scéně jen krátce, ale jejich místo v článku je i tak bezpochyby zasloužené. Proč? Protože záběr na dvojici zavražděných malých děvčat patří mezi jednu z nejkultovnějších hororových scén.

Pokud vaše děti či mladší sourozenci příliš neposlouchají, vzpomeňte si na tento článek. Pořád by mohlo být hůř. A mimochodem, která z dětských postav z našeho seznamu vám přišla nejstrašidelnější?

Domů
Sdílet
Diskuse