Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
23. října 2018 11:15
Čas čtení 0:00
Adam Novosad

NASA úplnou náhodou našla dokonalý ledovec, který vypadá, jako by ho někdo nařezal

ZAJÍMAVOSTI NASA
Uložit Uložené

Vědci byli po objevu ledovce mírně zaskočeni.

I když jsme v drtivé většině případů zvyklí na to, že ledovce vypadají jako neforemné pyramidy číhající na nejbližší parník jako Titanik, není to pravidlem. Ledovce obvykle bývají zrádné, a tak pod hladinou skrývají vetšinu své masy.

Uživatele na Twitteru však před pár dny zaujal nezvyklý ledovec. Zachytily ho průzkumníci z projektu NASA s názvem IceBridge. Takzvaný tabulový ledovec přitom není v přírodě ničím neobvyklým, přičemž ostré obdélníkové hrany naznačují, že se tabulový ledovec jen nedávno odtrhl od svého původního ledovcového šelfu.

Šelf představuje mnohem větší masu ledu, nejen jeden konkrétní ledovec. Náš tabulový kolega se s největší pravděpodobností odtrhl od šelfu Larsen C. Reportéři z portálu Live Science trefně popsali, jak vlastně ostré hrany ledovce mohly vzniknout. Celý proces přirovnali k nehtu, který rostl příliš dlouho, a tak nakonec znenadání praskl a oddělil se od původního šelfu.

I tento tabulový ledovec ukrývá pod hladinou přibližně 90 procent své skutečné velikosti. Zajímavostí zůstává fakt, že stejně geometricky vypadá i pod vodou. Zároveň bys po něm neměl chodit, protože navzdory masivnímu vzezření může klidně prasknout.

Domů
Sdílet
Diskuse