Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
23. října 2018 13:22
Čas čtení 0:00
Jakub Paulík

V oceánu u Antarktidy se objevilo bezhlavé kuřecí monstrum. Vědci nechápou, jak se tam divná bytost dostala

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Zjev tohoto podmořského živočicha je více než netradiční.

Australským vědcům se podařilo dosáhnout malého úspěchu. V částech východní Antarktidy v podmořských hladinách prostřednictvím kamery zachytili netradičního živočicha, o jehož existenci v Jižním oceánu neměli dosud tušení.

Vzácné podmořské stvoření Enypniastes eximia patřící mezi mořské sumýše, dostalo lidovou přezdívku „bezhlavé kuřecí monstrum“ či „španělský tanečník“. Sumýši bývají pro svůj specifický vzhled nazýváni také jako mořské okurky. Níže přiložena fotografie mluví snad sama za sebe.

V oceánu u Antarktidy se objevilo bezhlavé kuřecí monstrum. Vědci nechápou, jak se tam divná bytost dostala
Zdroj: wikimedia.org

Velikost Enypniastes eximia, nebo tedy bezhlavého kuřecího monstra, se pohybuje mezi 11 až 25 centimetry. Podle velikosti se živočich také vyznačuje i svým unikátním zbarvením. Enypniastes s menší velikostí mívá křiklavě růžové zbarvení, zatímco větší jedinci jsou zbarveni do červenohnědých odstínů.

Jejich těla jsou z části průhledná a do jejich nitra bychom mohli vidět zejména po procesu krmení. Poprvé se vědcům toto prapodivné stvoření podařilo natočit před rokem v Mexickém zálivu. Na následujících záběrech však bezhlavé kuřecí monstrum vidíme úplně poprvé i v Jižním oceánu.

Vědci v dané oblasti spouštějí do moře kamery, které mají za cíl prozkoumat podmořské oblasti, aby byla následně zajištěna ochrana rozmanitých druhů živočichů.

Zařízení představené ve videu by mělo být schopno odolávat i extrémním podmínkám, protože v několikakilometrových mořských hlubinách bývá vystaveno vysokému tlaku. Výše zmíněný objev například vědci zaznamenali v hloubce tří kilometrů.

„Některé záznamy, které získáváme z kamer, jednoduše vyrážejí dech. Obsahují záběry druhů, které jsme v těchto částech světa nikdy neviděli,“ popsal s radostí tuto moderní technologii doktor Welsford.

Domů
Sdílet
Diskuse