Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
24. října 2018 12:16
Čas čtení 0:00
Adam Novosad

Vědci opravili Hubbleův teleskop tak, že část zkusili vypnout a zapnout. Po chvíli opět fungoval

TECH
Uložit Uložené

Vědci si hlavy příliš nezatěžovali zbytečnými řešeními.

Už dlouhých 28 let se nad našimi hlavami vznáší Hubbleův vesmírný dalekohled. Kosmická agentura si své zařízení hlídá jako oko v hlavě, a tak vědci před dvěma týdny posmutněli. Teleskop obsahuje šest gyroskopů, které mu pomáhají natočit se na potřebný směr a místo, aby měl nejlepší výhled na cíl.

Gyroskopy jsou uloženy v párech, přičemž každý pár obsahuje novější a starší zařízení. Teleskop v poslední době fungoval na třech gyroskopokech, z nichž dva byly novější a jeden starší.

Právě starší vypověděl službu, což NASA očekávala, ale musela zprovoznit třetí z novější série. Ten před více než sedmi lety vykazoval poruchu, tak ho vyřadili ze služby a dosud byl vypnutý.

Po letech ho znovu zapnuli a nikoho nepřekvapilo, že gyroskop odesílal nereálné údaje. Výzkumníci z NASA se proto zamysleli nad tím, jak by mohli nefunkční součástku opravit.

Nenapadlo je nic lepšího, než gyroskop restartovat. Na jedinou sekundu ho vypnuli a hned zapnuli, co možná pomohlo, ale problém úplně nevyřešilo.

Po pozorováních se za dva dny pohrabali v nastaveních, mechanicky nechali teleskop pohnout se ze strany na stranu a mezitím gyroskop přesouvali z nastavení „high mode“ do „low mode“.

Nešlo sice o precizní milimetrovou práci, ale gyroskop po zásahu naběhl a zatím funguje správně. Vzpomeň si na to, až ti příště nepůjde něco opravit.

Vědci opravili Hubbleův teleskop tak, že část zkusili vypnout a zapnout. Po chvíli opět fungoval
Zdroj: Wikimedia Commons
Domů
Sdílet
Diskuse