Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
24. října 2018 17:01
Čas čtení 0:00
Adam Novosad

Apple i Samsung úmyslně zpomalovaly smartphony, nyní za to dostaly milionové pokuty

ZAJÍMAVOSTI SAMSUNG
Uložit Uložené

Itálie se rozhodla udělat rázný krok.

Pokud vlastníš smartphone od značky Apple, zřejmě jsi loni zachytil skandál, do kterého se kalifornská společnost namočila.

Po důkladné analýze chování baterií při aktualizacích vyšlo najevo, že Apple schválně nutil uživatele starších zařízení, aby si nechali nainstalovat novou verzi operačního systému, která obsahovala i součásti zpomalují celý chod mobilu.

Po provalení skandálu Apple argumentoval slovy, že chtěl jen prodloužit životnost starších baterií, jenže o svých záměrech předem uživatele neinformoval.

Kroky proto vypadaly jako naplánovaný tlak na to, aby si lidé po nespokojenosti se zpomalenými zařízeními koupili nejnovější výrobky od Apple. Skandál přitom Samsung na první pohled nijak nezasáhl.


Přesto se svět právě dozvěděl, že Itálie udělila oběma společnostem milionové pokuty za to, jak zákazníkům lhaly. Italský antimonopolní úřad zahájil vyšetřování společností už v lednu po množství stížností ze strany italských občanů.

Doporučeno
Samsung představil tři zařízení, která by ti neměla chybět ve sbírce. Co najdeš v řadě Galaxy FE? Samsung představil tři zařízení, která by ti neměla chybět ve sbírce. Co najdeš v řadě Galaxy FE? 7. listopadu 2023 11:30

Dlouhé a důkladné vyšetřování vedlo k závěru, že jak Apple, tak i Samsung jsou vinni. Samsung proto bude muset zaplatit pokutu 5 milionů eur, zatímco Apple dostal pokutu v dvojnásobné výši.

Korejská společnost měla podle úřadu nutit uživatele starších zařízení jako Note 4 nainstalovat si aktualizaci pro Note 7, čímž zařízení výrazně zpomalila bez upozornění uživatele.

Apple si svou pokutu 10 milionů zasloužil za to, že kromě tlaku při aktualizacích společnost neinformovala zákazníky ani o tom, jak je třeba pečovat a kdy vyměňovat baterie v iPhonech.

Ani jedna společnost zatím na rozsudek nereagovala. Kromě finančního trestu se na oficiálních italských verzích stránek obou výrobců objeví deklarace o tom, jak pochybili a lidi oklamali.

Domů
Sdílet
Diskuse