Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
27. října 2018 11:43
Čas čtení 0:00
Sona O.

Umělá inteligence vytvořila obraz náhodným spojováním pixelů. Byl prodán za téměř 400 tisíc eur

KULTURA
Uložit Uložené

Síť jen uspořádala pixely podle předem naučeného vzorce. Generativní kontradiktorní síť byla přitom zdarma dostupná na GitHubu.

Obvious je společnost, která se soustředí na vytváření umění za pomoci umělé inteligence. Tvrdí, že AI jim kreativními postupy dokáže namalovat umělecká díla, jaké dnes vidíme v galeriích a na aukcích. Projekt před rokem založili tři Francouzi a při práci využívají generativní kontradiktorní sítě. Ty vytvářejí vlastní algoritmy, z nichž pak vznikají obrazy.

Všechno to zní skutečně revolučně, ale má to jeden háček. Postup, jakým umění vzniká, vůbec není až tak kreativní. Umělci pracovali s volně dostupnou verzí generativní kontradiktorní sítě na portálu GitHub. Ta jen spojuje pixely podle předem naučených vzorců imitujících umění, na které byla naprogramována.

Umělá inteligence vytvořila obraz náhodným spojováním pixelů. Byl prodán za téměř 400 tisíc eur
Zdroj: Obvious

Opravdu si nejsme jisti, zda taková technologická imitace umění má hodnotu téměř půl milionu dolarů, ale nový majitel, který obraz získal na jedné z prestižních aukcí v Londýně, už své peníze zřejmě nedostane zpět.

Mladí Francouzi tak přišli na chytrý způsob, jak s využitím moderních technologií mohou obrat fanoušky umění o velké peníze.

Tým společnosti Obvious dokonce ani nevytvořil balík generativní kontradiktorní sítě ale stáhl ho z porátlu GitHub. Původně ho vytvořil 19letý Robbie Barrat a použil obrázky z Wiki Commons.

Za otce generativních sporných sítí se považuje Ian Goodfellow ze společnosti Google a mladí Francouzi zkrátka přišli na to, jak je obratně využít.

Domů
Sdílet
Diskuse