Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
29. října 2018 14:06
Čas čtení 0:00
Martin Mičuda

Bugatti má problém! Jmenuje se Speedtail, má 1 050 koní a maximálku 403 km/h

TECH
Uložit Uložené

McLaren vytáhl eso z rukávu.

Jelikož McLaren svou novou vlajkovou loď relativně dlouho držel v tajnosti a na veřejnost vypouštěl jen pár zákulisních informací, odhalení modelu Speedtail vyvolalo opravdu velké ovace. Nový člen vrcholné řady značky Ultimate Series netají své obrovské ambice, o čemž svědčí i skutečnost, že nejen designem, ale i koncepcí novinka odkazuje na nejslavnější model značky, F1.

Bugatti má problém! Jmenuje se Speedtail, má 1050 koní a maximálku 403 km/h

Samotná automobilka nový počin označuje jako hyper GT, je tedy zřejmé, že nejde zdaleka jen o nějaké okruhové náčiní, ale plně vybavený kousek, který má na mušce Bugatti Chiron.

Už na první pohled Speedtail zaujme zevnějškem, který byl prioritně podřízený aerodynamice. Důkazem toho je natažená zadní část, kokpit svým tvarem připomíná kapku, zatímco přední kola dostala karbonové kryty, které snižují turbulence kolem podběhů.

Bugatti má problém! Jmenuje se Speedtail, má 1 050 koní a maximálku 403 km/h
Zdroj: media.mclarenautomotive.com

Opomenout však nelze aktivní aerodynamické prvky vzadu, digitální kamery místo zpětných zrcátek či unikátní karbonovou strukturu. Speedtail váží jen 1 430 kilogramů, což je zejména s ohledem na použití hybridní technologie opravdu pozoruhodné.

Z legendární F1 si novinka převzala trojmístný interiér s centrální pozicí řidiče. S tím souvisí netypicky navržená palubní deska. Zajímavostí je ovládání převodovky na stropě. Vnitřek se přitom nese v luxusním hávu.

Bugatti má problém! Jmenuje se Speedtail, má 1 050 koní a maximálku 403 km/h
Zdroj: media.mclarenautomotive.com

To nejdůležitější se však skrývá pod povrchem. Přesné technické specifikace zatím nebyly zcela odhaleny, víme však, že Speedtail pohání hybridní technologie – vidlicový osmiválec spolupracuje s elektromotorem, celkový výkon má být na úrovni 772 kW/1 050 koní.

Poháněna jsou pouze zadní kola, která se mají postarat o akceleraci na 300 km/h jen za 12,8 sekundy! Speedtail se zároveň stává vůbec nejrychlejším vozem značky, protože svými rychlostními parametry překonává i kultovní McLaren F1.

Jak uvádí tisková zpráva, novinka má být schopna dosáhnout maximální rychlosti až 403 km/h, postarat se o to má speciální mód Velocity. Zasune virtuální zpětná zrcátka, sníží podvozek o 35 mm a upraví zadní křídla.

Na závěr dodejme, že vznikne přesně 106 exemplářů, každý z nich přitom stál minimálně 1,75 milionu liber (51 milionů korun). Všechny jsou vyprodané, k zákazníkům se dostanou v roce 2020.

Zpět
Sdílet
Diskuse