Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
28. října 2018 15:24
Čas čtení 0:00
Tomáš Blahuta

Slonice dokázala, že umí počítat. Její úspěšnost byla 67procentní

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Svoji schopnost demonstrovala na obrázcích s ovocem.

Po zeměkouli běhají zástupy inteligentních zvířat. Některá mají oproti lidem vyvinuté nejrůznější smysly – lépe vidí, cítí a podobně, ale rozumově jsme před nimi. Nicméně, zvířata nás stále dokáží čímsi překvapit.

Nejnověji tak učinili sloni indičtí. Jde o 2. největší druh slona na světě. Laik by ho dokázal odlišit od svého afrického protějšku zejména kvůli menším uším. Biologicky má příbuzný vztah s mamuty, kteří už dávno vyhynuli. Samozřejmě, vyskytuje se zejména v jižních regionech. Zejména v Indii, Bangladéši, Indonésii či Thajsku.
Slonice dokázala, že umí počítat. Její úspěšnost byla 67procentní
Zdroj: cs.wikipedia.org

Vědci však přišli na to, že tito tvorové mají matematické schopnosti blízké člověku. Samozřejmě nejde o žádné komplikované operace, které se řeší na středních a vysokých školách, předmětem je jednoduché rozlišování množství. Zjistilo se, že na rozdíl od jiných zvířat dokáže slon indický rozeznat kvantitu.

Do testu byly zapojeni tři sloni indičtí. Zaujala především mladá samice Authai. Lidé před ni postavili dotykovou obrazovku, kterou se naučila používat díky svému chobotu. Byla tak schopna řešit vybrané úlohy ťukáním na displej.

Co musela Authai udělat? Na obrazovce se objevily dva obrázky. Na jednom bylo více kousků ovoce. Škála počtu byla od 0 do 10. Jejím úkolem bylo vybrat si tu možnost, kde viděla více kousků jejího oblíbeného pokrmu. Když uhádla, dostala sladkou odměnu.

Slonice dokázala, že umí počítat. Její úspěšnost byla 67procentní
Zdroj: sciencealert.com

Aby to nevypadalo navzdory všemu jednoduše, obrázky byly vizuálně téměř totožné, jenže obsahovaly jednotlivé kousky ovoce v různých velikostech. Výsledná statistika hovoří jasnou řečí. Z 271 pokusů uhodla Authai správně 181, což je 67% úspěšnost.

Pokud vás zajímají podrobnosti celého testu, určitě se podívejte výslednou studii, kde najdete všechny potřebné informace.

Domů
Sdílet
Diskuse