Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
30. října 2018 10:49
Čas čtení 0:00
Adam Smeták

Budou moci čeští gayové a lesby uzavírat manželství? Poslanci zítra rozhodnou

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

K zítřku se upírají oči všech českých homosexuálních párů, které by chtěly vstoupit do manželského svazku.

Zítra v odpoledních hodinách budou poslanci parlamentu České republiky hlasovat o zákonu, který by umožnil gayům a lesbám uzavřít plnohodnotný sňatek. Registrované partnerství nepřináší stejné výhody a možnosti a pro LGBT komunitu je diskriminační.

O navrhovaném zákonu se zítra bude rozhodovat v prvním čtení. Zároveň se bude projednávat i novela, která požaduje ústavní definici manželství jako svazku ženy a muže. Jde o protestní návrh skupiny poslanců.

V současnosti je ve sněmovně k tématu trojice návrhů:

Ten první požaduje, aby registrované partnerství zaniklo a institut manželství byl pro všechny.

Druhý návrh je přímým opakem prvního a požaduje, aby v Listině základních práv a svobod bylo nově napsáno, že manželství je čistě svazek muže a ženy. 

Třetí návrh je kompromisní. Žádá, aby gayové a lesby měli ve svazku stejná práva jako manželé, včetně adopcí dětí. Ale s tím rozdílem, že by se jejich svazek nazýval „partnerstvím“, nikoli „manželstvím“. 

Budou moci čeští gayové a lesby uzavírat manželství? Poslanci zítra rozhodnou
Zdroj: Flickr.com / Stock Catalog

Manželství pro všechny je v současnosti uzákoněno ve 26 zemích světa. Češi jsou z bezmála 70 procent pro návrh, ale záležet bude na parlamentních stranách, které jsou rozdělené na třetiny. Jedna stojí za návrhem, druhá je proti a třetí nedala svůj postoj znát. 

Česko se po případném schválení stane první zemí postkomunistického bloku, která by manželství pro všechny uzákonila. Zařadili bychom se tak po bok západních zemí, včetně Německa, které umožnilo manželství homosexuálním párům minulý rok. 


K příležitosti dnešního odpoledního hlasování je na Malostranském náměstí poblíž Sněmovny výstava fotografií Roberta Vana, jež bude zobrazovat konkrétní příběhy homosexuálních párů, které čekají na výsledek hlasování.

Domů
Sdílet
Diskuse