Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
30. října 2018 11:18
Čas čtení 0:00
Adam Novosad

Až 75 procent Benátek zalila voda při náhlé povodni. Surreální fotky jako by předpovídaly budoucnost

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Italské město doplatilo na svou polohu.

Itálii zasáhly v posledních dnech silné bouře a průtrže mračen. Mnohá města musela pozastavit své každodenní aktivity a zavřeny byly i školy, aby se předešlo zbytečným zraněním či ztrátám na životech. Možná nejvíce na lijáky a vítr doplatily Benátky, které se po světě proslavily svou architekturou a zejména kanály.

Kanály vypadají nádherně, ale při řádění počasí dokáží město paralyzovat. Místní obyvatelé odhadují, že včera zůstalo pod vodou až 75 procent Benátek, na což určitě nebyli připraveni turisté a tak docela ani majitelé obchodů v historickém centru.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený VeneziaToday (@veneziatoday),

Benátčané jsou přitom na povodně párkrát do roka připraveni, protože vítr čas od času způsobí příval vody z laguny, ale tentokrát vodní hladina stoupla až na úroveň 156 centimetrů.

Statistiky hovoří o tom, že úroveň vodní hladiny nebyla tak vysoká od roku 2008, takže Benátky právě zasáhly největší záplavy za posledních deset let.

Samotné město má ve svých plánech připravenou výstavbu podvodních zábran, které by pomohly záplavám předejít, ale dokončení projektu již vícekrát ztroskotalo na byrokracii či korupčních podezřeních.

Na sociálních sítích hned začaly přibývat fotky, kde turisté pózují na náměstí sv. Marka s vodou po kolena. Bouře však zasáhla i další části Itálie, v Římě zavřeli památky jako Koloseum a Forum Romanum.

Mnozí lidé se na fotografie z Benátek dívají skepticky a připomínají, že při současném trendu klimatických změn bude italské město trvale zatopeno v následujících desetiletích a nepomohou mu žádné zábrany.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Paolo Gambini (@paolodavenezia),

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený ❀ A L I C E ❀ (@totoali92),

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený FSP POLIZIA MILANO (@fsp_polizia_milano),

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený IGCLUB ☆ VENICE (@igclub_venice),

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený (@zaravsm),

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený LaBussolaFreeTours (@labussolafreetours),

Domů
Sdílet
Diskuse