Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
1. listopadu 2018 16:40
Čas čtení 0:00
Antonín Havlík

Matylda je robot, který stopuje řidiče na českých silnicích. Už vystartoval a sledovat jeho trasu a zážitky můžeš i ty

TECH ČESKO
Uložit Uložené

Sleduj putování robotí slečny Matyldy. Pokoří český rekord?

Matyldě jsme již psali na začátku října. Jde o unikátního robota stvořeného v malé jablonecké laboratoři OpenTechLab, který hodlá stopováním řidičů na českých silnicích procestovat republiku a dostat se z Jablonce nad Nisou přes Prahu až do Pelhřimova, kde se zapíše do České knihy rekordů.

Robotí slečna se na cestě sama učí, stačí si ji vzít na noc domů a připojit k počítači, je však závislá na tom, aby byla převezena vždy na konkrétní místo.

Nabíjí se pomocí fotovoltaiky, má pláštěnku, lékárničku a taky vlastní sedačku, aby se jí na cestách dobře sedělo. V jejich útrobách se nachází GPS modul a kamera, aby se mohla se svými zážitky dělit s ostatními online. 

Za svou cestu musí projet několika zastávkami a jak to tak vypadá, momentálně je v okolí České Lípy. Řidiči se s ní fotí, vyváží ji na výlety a samozřejmě sdílí zážitky s ní na sociálních sítích. Jak nám autoři Matyldy prozradili v rozhovoru, o osud mikročipové společnice se nebojí. 

„Tahle akce je o důvěře v laskavost a dobrotu lidí. Může se tak stát, že bude rozbitá nebo odcizená,“ uvedli. Robot je tak mimo jiné unikátním sociálním experimentem

Že to bude bez problémů a možných dramat, však neočekávají. Do lékárničky jí proto přibalili i univerzální opravárenský nástroj, izolepu, která by měla všechny akutní problémy vyřešit. „Ošetřete s ní Matyldu, jak jen to zvládnete,“ píše se v manuálu.

„Od stávajícího držitele jsme se dověděli o malém problému se servem na krku, uvidíme, jak vše bude pokračovat,“ odpověděli na dotaz, zda je Matylda v současnosti pořádku, nebo řeší nějaké problémy.

O setkání s ní je velký zájem. „Pevně věřím a doufám, že až bude poblíž, budu mít tu příležitost a čest Matyldu svézt do krásného Havlíčkova Brodu, což je mimochodem rodiště Josefa Průši, nejznámějšího tvůrce 3D tiskáren, takže vzhledem k Matyldě se návštěva tohoto města přímo nabízí,“ plánuje si výlet s Matyldou fanoušek Petr

Robotí autostop můžeš sledovat na facebookové stránce robot Matyldy. Držíme palce!

Domů
Sdílet
Diskuse