Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
4. listopadu 2018 19:33
Čas čtení 0:00
Adam Novosad

MDMA dosáhlo při léčbě posttraumatické stresové poruchy úspěšnost 76 procent

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Návykové látky nemusí na lidský organismus působit jen negativně.

Muži i ženy se po celém světě vracejí domů z války s psychologickými následky, které jim zůstanou na celý život. Následky byly kdysi zpochybňovány a trivializovány, ale dnes se už naštěstí lékaři věnují terapii při posttraumatické stresové poruše seriózně.

Diagnóza si nevybírá a po hororových zážitcích ve válce může postihnout prakticky kohokoliv, a tak se výzkumníci snaží vymyslet nové a efektivnější způsoby léčby.

Zajímavou informaci zveřejnila organizace Multidisciplinary Association for Psychedelic Studies, která nechala psychoterapeutku Marcelu Ot'aloru pracovat s lidmi trpícími PTSD dlouhé měsíce. Studie se zúčastnilo 28 diagnostikovaných pacientů trpících syndromem v průměru 30 let i přesto, že mnohdy podstoupili konvenčně dostupnou léčbu.

Psychoterapeutka chtěla zjistit, jaký efekt bude mít užívání MDMA v léčbě této poruchy. Výzkum probíhal prostřednictvím stejného modelu jako u podobných studií této asociace, a tak pacienti absolvovali dvě celodenní terapie s MDMA, po kterých vždy následovala terapie zaměřená na integraci.

Případně byla dostupná ještě třetí terapie s MDMA. Jejím prostřednictvím plánovali výzkumníci zjistit, zda bude jedna terapie navíc působit rozdílně oproti dvěma.

Výsledky užívání drogy pod odborným dohledem byly vynikající. Zatímco při vstupu do studie bylo průměrné skóre na speciální stupnici CAPS-IV až 92, po 12 měsících kleslo na 31.

Znamenalo to, že až 76 procent účastníků již po roce nejevilo klinické příznaky posttraumatické stresové poruchy. Studie momentálně proběhla ve „Fázi 2“ a před oficiálním schválením drogové terapie americkým úřadem FDA bude muset projít „Fází 3“, která je ještě rozsáhlejší. Výsledky však vyznívají velmi příznivě.


Domů
Sdílet
Diskuse