Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
8. listopadu 2018 16:31
Čas čtení 0:00
Adam Novosad

Až 30 tisíc eur měsíčně na hospodyni. Teprve 18letý Mbappe žádal od PSG smlouvu, o jaké většina hráčů jen sní

SPORT
Uložit Uložené

Francouzský supertalent si svou hodnotu uvědomoval.

Svět fotbalu momentálně žije kauzou Football Leaks. Nejnovější uniklé dokumenty mezi prvními usvědčily Manchester City či PSG, že obcházely finanční pravidla a bohatí majitelé do nich pumpovali stovky milionů eur pomocí fiktivních sponzorských smluv.

Právě s francouzským PSG se spojuje kauza, kterou novináři z německého magazínu Der Spiegel pokrývají momentálně. Do rukou investigativců se dostaly i dokumenty z přestupu tehdy teprve 18letého Kyliána Mbappeho z Monaka do Paříže, přičemž klub z francouzského hlavního města nebyl prvním zájemcem o služby talentovaného mladíka.

 

Až 30 tisíc eur měsíčně na hospodyni. Teprve 18letý Mbappe žádal od PSG smlouvu, o jaké většina hráčů jen sní
Zdroj: TASR/AP

Nejprve měl největší zájem Real Madrid. Španělský velkoklub nabídl Monaku rovných 180 milionů eur, jenže otec fotbalisty přestup zablokoval, protože se obával silné konkurence v útoku. Ronaldo v té době nepřestoupil do Juventusu, takže Mbappe by si možná po boku Benzemy a Balea moc nezahrál.

Na základě nabízené částky 180 milionů eur pak vstoupilo do hry PSG. Klub se hráčovu týmu zamlouval víc, a tak začalo vyjednávání o kontraktu. I když bylo Mbappemu tehdy pouhých 18 let a za sebou měl dvě úspěšné sezóny ve francouzské lize, která není nejkvalitnější na světě, za pětiletý kontrakt si vyžádal 50 milionů eur v čistém.

Většina platů fotbalistů se na internetu objevuje před zdaněním, ale částka 50 milionů je již po zaplacení daní, takže Mbappe každý týden vydělá zhruba 190 tisíc eur na ruku. Aby toho nebylo málo, za podpis kontraktu si hráč vyžádal bonus ve výši 5 milionů.

Kdyby se plat přepočítal na částku před zdaněním, odhady hovoří o tom, že Mbappe vydělává kolem 370 tisíc eur týdně, čímž může konkurovat nejlépe placeným hráčům na světě.

Vtipně však vyznívají požadavky, které Mbappe měl, ale PSG je do kontraktu odmítlo zahrnout a případně splnit. Francouz žádal, že pokud jednou vyhraje zlatou míč, automaticky se mu smlouva vylepší natolik, že bude vydělávat více než Neymar. Podmínka do finálního kontraktu neprošla, přičemž ztroskotala také žádost, aby mu bylo na 50 hodin ročně zpřístupněno soukromé letadlo klubu.

Hráč se svým týmem si očividně uvědomoval i fakt, že PSG by se jednou mohlo dostat do problémů s finančními pravidly. Za nejhorší porušení klubům hrozí vyloučení z Ligy mistrů, a tak Mbappe žádal finanční kompenzaci, kdyby tak UEFA rozhodla. Kromě toho si vyžádal povolení, aby se jeho otec Wilfrid mohl účastnit tréninků klubu, s čímž PSG souhlasilo.

Až 30 tisíc eur měsíčně na hospodyni. Teprve 18letý Mbappe žádal od PSG smlouvu, o jaké většina hráčů jen sní
Zdroj: TASR/AP

Francouzský klub nakonec musel souhlasit s ještě jedním požadavkem. Mbappe si prosadil, aby mu PSG měsíčně navíc vyplácelo kapesné ve výši 30 tisíc eur, pomocí nějž si platí hospodyni, šoféra a ochranku. Zřejmě si je ze svého vlastního platu nemohl dovolit.

Ačkoliv Mbappe neměl v době přestupu oficiálního agenta a zastupoval ho vlastní otec, v pozadí celého obchodu stál portugalský agent Jorge Mendes. Agent zastupuje hráče jako Cristiano Ronaldo, David de Gea či James Rodríguez, takže patří mezi nejzářivější jména fotbalového managementu a při přestupu Mbappeho svou roli potvrdil.

On sám na něm vydělal 7,25 milionu eur, i když po celou dobu nebyl nikde zmíněný. Uniklé dokumenty ukazují, že Mendes peníze získal za to, že pomohl uměle navyšovat cenu francouzského hráče, takže zřejmě stál i za nabídkou 180 milionů ze strany Realu Madrid, na níž pak PSG postavilo celý obchod. Nemohlo si dovolit nabídnout méně peněz, protože se bálo, že si Mbappe vybere španělský klub.


Na závěr už stačí jen konstatovat, že Der Spiegel před zveřejněním článku kontaktoval všechny strany a vyžádal si od nich vyjádření, avšak nikdo uniklé informace komentovat nechtěl.

Domů
Sdílet
Diskuse