Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
13. listopadu 2018 11:28
Čas čtení 0:00
Antonín Havlík

Uber je v Brně zakázán. Předběžné opatření soudu znovu platí

ZAJÍMAVOSTI BRNO
Uložit Uložené

Znovu zakázán. Uber v Brně nemá lehkou pozici.

Ústavní soud vyhověl stížnosti taxislužby Lido Taxi Radio. Podle ní a také podle ostatních taxikářů je Uber nekalou konkurencí a je podle nich tedy potřeba stanovit nová, rovná pravidla, aby i jeho řidiči splňovali stejné podmínky jako řidiči taxíků. Soudy však žádný verdikt ve věci legality této služby zatím nerozhodly

Podle soudce zpravodaje Jana Filipa Uber přepravu nejen zprostředkovává, ale také poskytuje. „Nakonec ta společnost (Uber) stanoví pravidla, říká, kolik se vybírá a tak dále, takže se nemůžeme tvářit, že o tohle tady nejde,“ řekl novinářům.

Uber je v Brně zakázán. Předběžné opatření soudu znovu platí
Zdroj: Núcleo Editorial/Flickr

Právník Uberu očekává, že vrchní soud předběžné opatření znovu zruší, jako se tomu už v minulosti stalo. Pro americkou společnost se toho v Brně stejně příliš nemění. V moravské metropoli své služby totiž aktuálně neprovozuje, i když dodnes mohl


V Praze se mezitím opět chystal protest místních taxikářů. Uspořádali pochod, který zakončili v budově vlády, aby tu odevzdali další petici. 

„Chtěli jsme upozornit na neutěšenou situaci, která tady panuje několik let a chtěli jsme předat naši výzvu, aby se zapracovalo na novele 111, která dělá z taxislužby kočkopsa a neřeší tu problematiku,“ řekl Martin Běhounek ze Sdružení českých taxikářů. 

I tady chtějí srovnané podmínky pro všechny subjekty. Protestu se účastnilo na stovku taxikářů, což je méně, než Běhounek čekal. V únoru se protestní jízdy účastnilo kolem pěti set vozidel taxi, které ucpaly dopravu v Praze, omezily také MHD. 


Aktualizováno 13:07.

Společnost Uber nám k této kauze zaslala své oficiální vyjádření

„Vzali jsme rozhodnutí Ústavního soudu České republiky na vědomí a respektujeme ho, přestože již neodráží způsob, jakým naše společnost funguje. Mezitím jsme změnili model, jakým na celém světě podnikáme, včetně České republiky, kde usilovně pracujeme na tom, abychom byli partnerem měst i taxikářů. V současné době v Praze přijímáme pouze řidiče s taxikářskou licencí," uvedl zástupce společnosti Uber pro ČR

Domů
Sdílet
Diskuse