Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
17. listopadu 2018 19:31
Čas čtení 0:00
Adam Novosad

Střední škola žákům zakázala nosit luxusní značky zimních bund jako Moncler. Bojuje tak proti nerovnosti

ZAJÍMAVOSTI ŠIKANA
Uložit Uložené

Do této střední školy v drahé bundě nepřijdeš.

Šikana v dnešní společnosti představuje stále výrazný problém. Zřejmě nejlépe si to uvědomuje ředitelka britské střední školy Woodchurch High School ve městě Birkenhead, Rebekah Phillips. Přibližně 46 procent místních žáků pochází ze sociálně znevýhodněných rodin, a tak nemají dostatek peněz na vyhazování za drahé oblečení.

Ve škole musí žáci nosit povinné uniformy, čímž se sociální rozdíly smazávají, ale v zimních měsících vstupuje do hry problém, protože škola nijak nereguluje bundy, ve kterých děti školu navštěvují.


Uplynulé období poukázalo na to, že část studentů do školy přicházela v bundách a kabátech od značek jako Canada Goose či Moncler. Za podobné kousky bys mohl vysolit klidně kolem 30 000 Kč, což je částka, kterou si běžný člověk ani ve Spojeném království nemůže dovolit zaplatit za bundu pro své nezletilé dítě.

Střední školu navštěvují žáci ve věku od 11 do 16 let a bundy v minulosti způsobily nerovnosti, protože děti ze sociálně slabších rodin vytvářely po sledování oblečení bohatých spolužáků tlak na své rodiče. Chtěly od nich, ať investují a koupí jim drahou bundu, i když na to finance jednoduše nezůstávaly.

Doporučeno
„Zjistil, kde bydlím, a tvrdil, že mě unese.“ Toxičtí hráči šíří nenávist a výhrůžky, ženy popisují hrozivé zážitky „Zjistil, kde bydlím, a tvrdil, že mě unese.“ Toxičtí hráči šíří nenávist a výhrůžky, ženy popisují hrozivé zážitky 21. března 2024 9:00

Několik děti si jen povzdechlo, že tolik peněz platí rodiče měsíčně za nájem, natož za drahou bundu. Většina rodičů na dopis od ředitelky zareagovala pozitivně. Ozvala se i bývalá žákyně, která její iniciativu velmi chválí, protože studenti by se ve škole měli soustředit jen na vzdělávání.

Domů
Sdílet
Diskuse