Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
23. listopadu 2018 11:11
Čas čtení 0:00
Jakub Paulík

Rodina zavražděného Američana odpouští kmenu Sentinelů. Na domorodce křičel, že je Ježíš miluje

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Odborníci označují dobrodružství zesnulého za nerozumné. Krom toho, že riskoval svůj život, mohl lehce nakazit celý kmen.

Nedávno jsme tě informovali, že izolovaný kmen Sentinelů podle výpovědí očitých svědků na svém území zabil mladého Američana jménem John Allen Chau. Veřejnost se následně rozdělila na dva tábory. Někteří říkali, že zemřelý dobrodruh neměl na cizím území co hledat a za agresivní reakci členy kmene si může sám.

Další se Američana zastávali a tvrdili, že navzdory odlišnému smýšlení domorodců, které má s civilizovaným světem jen máloco společného, nemohou přece jen tak někoho beztrestně zabít. A jak na smrt Chaua reagují jeho rodiče? Vrahům svého syna odpouštějí.

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa John Chau (@johnachau),

Z nedávných zpráv se veřejnost také mohla doslechnout, že pravým důvodem, proč Chau plánoval navštívit Sentinely, nebyla jen čirá zvědavost, ale šíření křesťanství. Jak píše BBC, podle výpovědí misionáře doprovázejícího 26letého Chaua bylo jeho cílem přinést Sentinelům evangelium.

Reakci na celou situaci sdílela rodina prostřednictvím synova Instagramu. V níže přiloženém příspěvku jeho rodiče zmiňují, že vrahům svého syna odpouštějí a zároveň vyzývají tamní úřady, aby propustily jeho přátele, kteří ke snaze jejich syna značně pomohli.

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa John Chau (@johnachau),

V případě vraždy nebyl zatím určený počet případných pachatelů, ale policie zadržuje minimálně pět rybářů, kteří zesnulému Američanovi pomáhali na cestě k Sentinelům. Příslušníci policie se zatím od ostrova drží dál a údajně ještě může nějakou dobu trvat, než pro tělo nebohého někoho vyšlou.

„Musíme dbát na to, abychom členy kmene a jejich zažité návyky nijak nenarušili. Jde o velmi citlivou oblast a akce zabere nějaký čas,“ prohlásil jeden z vedoucích členů policejního sboru Dependra Pathak.

Ještě předtím, než se policie vydá na ostrov, musí celou záležitost důkladně probrat s kmenovými odborníky a antropology. Reakce kmenových příslušníků by mohla totiž snadno přinést další oběti. A to na obou stranách.

Rodina zavražděného Američana odpouští kmenu Sentinelů. Na domorodce křičel, že je Ježíš miluje
Zdroj: www.youtube.com

Podle zdrojů Washington Postu měl Chau k domorodcům přijít s hlásáním křesťanské víry. „Mé jméno je John, miluji vás a Ježíš vás také miluje,“ zvolal na Sentinely údajně Chau ještě předtím, než po něm z dálky vystřelili šípy. Tato slova si měl zaznamenat do svého deníku krátkou dobu předtím, než opustil loď a vydal se přímo k jejich břehu.

A jak se na celou situaci dívá odborník? IndiaToday zmiňuje ve svém článku názor P. C. Joshiho, profesora antropologie z univerzity v Delhi. Ten dobrodružství Američana označil za pošetilé a myslí si, že agresi kmenových příslušníků přivolal vlastní vinou.

Zároveň dodává, že svou návštěvou neriskoval jen svůj život, ale i život členů kmene, kteří mají oproti nám slabší imunitu a může je zabít i obyčejná chřipka.

Domů
Sdílet
Diskuse