Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
29. listopadu 2018 8:52
Čas čtení 0:00
Vladimír Baško

Proč je oblečení z kašmírové vlny tak drahé? Jeden z nejvzácnějších materiálů by měl mít v šatníku každý

MÓDA
Uložit Uložené

Kašmír patří mezi nejvzácnější materiály užívané v módním průmyslu. Proč je nutné za něj platit tisíce korun?

Při návštěvách různých specializovaných obchodů s oblečením jste si už určitě povšimli vysoké cenovky na produktech z kašmíru. Co stojí za hodnotou kašmírové vlny, je vůbec opodstatněná?

Původcem této luxusní vlny jsou himálajské kašmírové kozy, vysokohorská zvířata vyzbrojená čelit nehostinným podmínkám – mrazivým −40 ° C. Tyto kozy jsou jedinými tvory, které ji dokáží vyprodukovat, bývají chovány ve stádech v Hamálaji a v Mongolsku, každoročně na jaře se vyčesávají.

Nevypadají jako obláčky?

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by WUTH Cashmere (@wuthcashmere) on

 

Jedno zvíře však ani zdaleka nepřinese dostatek materiálu. K výrobě jediného svetru je potřeba čtyř až šesti koz. Kromě toho platí fakt, že se ručně vyčesávají pouze jednou ročně.

Kvalita vlny se odvíjí od velikosti samotných vláken. Šířka lidského vlasu má například průměrně 70 mikrometrů, zatímco šířka kvalitního kašmírového vlákna pouze 14 až 15,5 mikrometru.

Jedno vlákno, tedy délka této vlny, je však až 30 centimetrů. Za to vděčí kašmírové oblečení své další nadpřirozené vlastnosti – trvanlivosti i při mnohonásobném praní. Je také poměrně odolné vůči roztržení.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by JAKATTAA (@jakattaa_) on

Polopaticky řečeno, kašmírová vlna je něco jako zlato nebo diamanty, je vzácná a nenapodobitelná, tím pádem je její cena skutečně opodstatněná. Oblečení je neuvěřitelně hebké na dotek, obzvláště teplé, zachovává svůj tvar a všechny své vlastnosti i po dlouhém čase.

Stoprocentní kašmírový svetřík tě proto ale ochudí minimálně o zhruba tři tisíce. Řetězce jako H&M nebo Uniqlo nabízejí hned několik různých typů a barev. Za luxusní svetřík od specializovaných prodejců zaplatíš okolo dvakrát nebo třikrát tolik.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Joey Zauzig (@joeyzauzig) on

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Lisa Hamilton (@seewantshop) on

 
Svatým grálem ve světě kašmírových svetrů je robustní dvouvrstvý kousek od Brunello Cucinelli, za který bys nechal 55 tisíc korun.

Proč je oblečení z kašmírové vlny tak drahé? Jeden z nejvzácnějších materiálů by měl mít v šatníku každý
Zdroj: Brunello Cucinelli

O něco levnější jsou samozřejmě doplňky. Bez kašmírové šály, čepice nebo rukavic se v tuhé zimě zkrátka neobejdeš. Investuj do některého z nich a určitě nám dáš za pravdu. Kousky z kašmírové vlny jsou dlouhodobou investicí, takže se neboj rozkutálet groše.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by MINUSEY (@minusey_official) on

Kašmírová vlna je vzácný materiál, avšak o nic hůře na tom nejsou ani různé příměsi. Jsou cenově dostupnější, také poměrně hebké a příjemné na dotek. V příměsi s vlnou je takové oblečení pro běžného konzumenta téměř nerozeznatelné.

Domů
Sdílet
Diskuse