Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
26. listopadu 2018 11:58
Čas čtení 0:00
Antonín Havlík

Letos si můžeš pořídit ekologický vánoční stromek. Je v květináči a po svátcích ho můžeš zasadit zpátky do lesa

ZAJÍMAVOSTI ČESKO EKOLOGIE VÁNOCE
Uložit Uložené

Nevyhazuj strom do popelnice, vrať jej do přírody.

Smýšlet ekologicky je stále důležitější. Letošní svátky proto můžeš oslavit pod neotřelým vánočním stromkem. Prodává se v květináči, aby jej mohli lidé po vánočních svátcích zase vrátit do přírody, a tedy nevyhazovat do popelnice, jako to klasicky u těchto případů bývá. 

Kromě snížení odpadu tato výsadba také vyváží nepříliš radostný poměr smrků vůči ostatním stromkům ve volné přírodě. Nehledě na tu vůni, kterou čerstvý stromek dokáže v období Vánoc vykouzlit. 

Stačí se jen řídit jednoduchými pravidly. Stromek v květináči je totiž živý a tedy mimořádně citlivý. Tepelné rozdíly mezi venkovním prostředím a vytopeným obývacím pokojem mu nedělají dobře.

Důležité je dávat mu postupně navykat na zvyšující se teploty a pokud možno ho co nejdéle držet v chladných prostorách. Během toho je potřeba jej často zalévat (dvakrát denně) a udržovat správný poměr vlhkosti vzduchu. 

Letos si můžeš pořídit ekologický vánoční stromek. Je v květináči a po svátcích ho můžeš zasadit zpátky do lesa
Zdroj: MMartin1202/Pixabay

Až vánoční svátky utichnou, můžeš stromek zasadit na zahradě, v přírodě, příp. ho přinést na místo, kde se bude vysazovat hromadně. Jedna z takových akcí se koná v Kunratickém lese v dubnu příštího roku. Výsadba tu podobně jako loni proběhne za odborné pomoci lesníků, aby všechno proběhlo korektně.

Doporučeno
REPORTÁŽ: Obědval jsem v „nejhorší restauraci v Brně“ podle turistů. Zjistil jsem, že mám asi nízký standard REPORTÁŽ: Obědval jsem v „nejhorší restauraci v Brně“ podle turistů. Zjistil jsem, že mám asi nízký standard 26. března 2024 11:00

Přesný manuál toho, jak se o stromek starat, ale také kde tuto nejekologičtější variantu nakoupíš, najdeš na stránkách Nadace Veronica. Stromky jsou dostupné na sedmi prodejních místech v Praze a třech v Brně. Jejich cena se pohybuje okolo stokoruny.

Domů
Sdílet
Diskuse