Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
26. listopadu 2018 10:20
Čas čtení 0:00
Adam Novosad

Na novozélandské pláži zahynulo neuvěřitelných 145 velryb, pomoci jim nedokázali ani ochranáři

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Ochranáři z Nového Zélandu oplakávají obrovskou ztrátu.

Na těžko dostupné novozélandské pláži na ostrově Stewart Island se během uplynulého víkendu odehrála tragédie.

Kolemjdoucí obyvatel si až v sobotních odpoledních hodinách všiml, že pláž lemují desítky velryb, které zdánlivě zůstaly uvězněny na mělčině a nedokázaly se dostat zpět do moře. Nejmenovaný obyvatel rychle přivolal ochranáře, avšak těžko dostupný terén představoval příliš velkou překážku.

Do oblasti se nemohla dostat žádná technika. Po příchodu na pláž mohli ochranáři už jen konstatovat, že přibližně polovina ze 145 uvízlých velryb, konkrétně kulohlavců, mezitím zahynula.

Zdravotní stav jednotlivých zvířat byl postupem času natolik špatný, že opětovné odtažení do vody by pro většinu z nich znamenalo pomalou a bolestivou smrt. Namísto toho se ochranáři rozhodli, že velryby utratí, aby se zbytečně netrápily.

Skupina zůstala zachycena na přibližně dvoukilometrovém úseku pláže a jak konstatoval zástupce oddělení konzervace z místních úřadů Ren Leppens, pravděpodobnost úspěchu případné záchranné akce se blížila nule.

Každý rok se na březích Nového Zélandu odehraje přibližně 85 případů uvíznutí velryb, avšak obvykle jde o jednoho jedince, ne rovnou celou skupinu tvořenou 145 zvířaty.

Známý není ani důvod, proč tolik živočichů skončilo v mělčině na pláži. Odborníci polemizují o tom, že za uváznutí mohli být zodpovědní predátoři, problémy při navigaci, onemocnění či mořské proudy.

Domů
Sdílet
Diskuse