Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
26. listopadu 2018 17:16
Čas čtení 0:00
Sona O.

V Bratislave si už môžeš požičať vianočný stromček a po sviatkoch ho zase vrátiť

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Vianočný stromček si môžeš počas sviatkov požičať v dvoch slovenských mestách, a to v Košiciach a Bratislave.

Vianočný stromček je neodmysliteľnou súčasťou Vianoc a jeho zdobenie je už dlhoročnou tradíciou. Mnohí z nás však pred živým stromčekom radšej uprednostníme ten umelý, pretože vydrží dlhšie a je ekologickejší. 

Ani živý stromček ale nemusí predstavovať neekologické riešenie. Dokázal to projekt, ktorý pred piatimi rokmi odštartoval v Košiciach. Stromček si tu môžeš na sviatky požičať zasadený v kvetináči a potom ho znova vrátiť. Vrátené stromčeky zasadia do okrasnej škôlky.

Aby táto živá ozdoba prežila Vianoce, potrebuje samozrejme aj správnu opateru. „Po prevzatí je dôležitá určitá doba aklimatizácie. To znamená, že v chladnejšej miestnosti ho treba postupne pripravovať na tie vyššie teploty. Samozrejme, že sa potom môže zvyšovať aj zálievka,“ vysvetlil pre RTVS vedúci oddelenia arboréta v Botanickej záhrade Košice Peter Kelbel. 

Predtým, ako stromček vrátiš, musí prejsť podobným procesom aklimatizácie, a teda mal by si ho postupne pripravovať na pobyt v nižších teplotách s menším množstvom vody. 

Vedúci oddelenia záhrad v Košiciach Peter Vrábel potvrdil, že stromy budú dostupné od 17. decembra a vrátiť by si ich mal 7. januára.

Tento rok sú prvýkrát dostupné aj v Bratislave. Stromček si môžeš rezervovať na tejto stránke. Momentálne sú, žiaľ, všetky rezervované, no dodávateľ sľubuje, že bude ponuku rozširovať. Cena závisí od druhu aj veľkosti a pohybuje sa v rozmedzí 35 až 45 €.

Domů
Sdílet
Diskuse