Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
27. listopadu 2018 14:54
Čas čtení 0:00
Adam Smeták

V Číně se zřejmě narodily první geneticky modifikované děti

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Experiment století je velkým riskem, který může přinést nečekané problémy.

Překvapivou informaci jako první přinesla agentura AP. Vycházela z tvrzení vědce Che Ťien-kchueje z univerzity v čínském Šen-Čenu, který prozradil, že v říjnu na světlo světa dostal geneticky modifikovaná dvojčata. Pokud je to pravda, jde o první případ v historii.

Editace DNA měla proběhnout, aby byla zatím nenarozeným dětem v jejich genetické informaci utvořena umělá mutace, díky níž budou imunní vůči viru HIV. Takovou odolnost mají někteří jedinci přirozeně, nicméně její umělé navození může mít neznámé dalekosáhlé následky. 

Zásah do dědičné informace člověka může mít vedlejší důsledky, které se navíc poté budou šířit do dalších generací.

V Číně se zřejmě narodily první geneticky modifikované děti
Zdroj: Commons.wikimedia.org / Dr. Vilas Gayakwad

Jak hra na Boha proběhla

Experiment měl proběhnout na sedmi embryích vzniklých umělým oplodněním. Využita k tomu byla technologie CRISPR, která velmi zjednodušeně řečeno funguje jako jakési molekulární nůžky. Ze všech pokusů skončilo úspěšně jen jedno těhotenství. Narodila se dvojčata

Nicméně, i tak převratná technologie není dokonalá a stále nemáme takové vědomosti, aby experimentování s DNA nebylo zahráváním si s ohněm. Tato genetická mutace z narozených dvojčat učiní osoby náchylnější k onemocnění jinými virovými chorobami jako je třeba západonilská horečka. Zvýší se i pravděpodobnost jejich úmrtí na chřipku

Navíc, u jednoho z dvojčat se úprava genetické informace podařila jen částečně a neprojevila se ve všech buňkách. Dítěti tak onemocnění nemocí AIDS stále hrozí. K tomu ale bude muset navíc čelit zmíněným nepříjemnostem. 

Své spermie a vajíčka poskytlo sedm párů, přičemž šlo o dvojice, v nichž byl vždy otec HIV pozitivní a matka nikoli. Pokus byl tedy zdůvodněn tak, že jde o ochranu dětí před přenosem z otce na potomka. Nicméně, muži užívali silné léky, které nemoc utlumují a riziko přenosu snižují na minimum. 

Vědecké kapacity jsou zděšené

Podle vědeckých kapacit z ostatních koutů světa tak jde o zbytečný a ohromně riskantní experiment. Julian Savulescu, profesor z Oxfordské univerzity, upozornil na fakt, že embrya byla zdravá a genetická mutace jim může do budoucna způsobit řadu problémů včetně rozvoje rakoviny. Ochrana před HIV už je podle něj nyní dostatečná. Stačí dbát na chráněný sex.

Úprava genetické informace je navíc ve většině zemí světa ilegální. Vědecké kapacity západního světa ji považují za neetickou a zatím příliš nebezpečnou. V Číně nic takového ale neplatí. 

V Číně se zřejmě narodily první geneticky modifikované děti
Zdroj: Flickr.com / Umberto Salvagnin

Nicméně, je faktem, že vědci zasahovali do DNA člověka už v minulosti. A úspěšně. Podařilo se jim vyléčit některá vzácná dědičná onemocnění. Vždy šlo ale o DNA v tělesných buňkách, která se nepřenáší do dalších generací. Změna tak zesnula spolu se svým nositelem a byla nepřenosná na další potomky.

To, čeho se zřejmě v Číně dopustil tým vědců v čele s Che Ťien-kchuejem, je ovšem nenávratná změna DNA člověka, která se spolu se všemi dalšími vedlejšími negativními či pozitivními účinky bude šířit do dalších pokolení. 

K „experimentu století“, jak je kontroverzní zákrok popisován, bude dnes uspořádána konference v Hongkongu

Domů
Sdílet
Diskuse