Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
22. ledna 2019 13:46
Čas čtení 0:00
Adam Smeták

Poslední lidskou zoo dodnes navštěvují stovky turistů. Po domorodcích hází sušenky a banány

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

I lidé z civilizovaného světa se dokáží chovat necivilizovaně.

V tomto článku se dozvíš:
  • Jak jedna silnice narušila život kmene žijícího tisíce let v izolaci
  • Jak policie zneužívá svého postavení, aby na domorodcích vydělala
  • Jak turistický ruch mění životy členů kmene
  • Proč se z původně krutých domorodých bojovníků staly oběti turismu
  • Jaká čeká kmen budoucnost

Jak se v listopadu minulého roku na vlastní kůži přesvědčil americký misionář John Allen Chau, na světě stále existují izolované domorodé kmeny, které téměř nepřišly do styku s moderní civilizací. Udržují si své starobylé rituály a primitivní způsob života.

Jejich počet ale rok od roku klesá a brzy nastane situace, kdy na Zemi už nebude ani jeden divoký kmen. Ohrožuje je rozpínavost moderních společenství, deforestace, ale také zavlečené choroby, vůči nimž nejsou imunní.

Všem těmto hrozbám je dlouhodobě vystaven i kmen Jarawa z Andamanských ostrovů. Jeho předchůdci zde žili ještě předtím, než Egypťané postavili pyramidy, a udrželi si svůj prostý způsob života až dodnes. Nyní jim ale hrozí vyhynutí, které by mohlo nastat v příštích deseti letech.

 

Jejich území je chráněno a nachází se částečně na jižních a částečně na středních Andamanských ostrovech. Zbývá jich už jen zhruba 400 a kromě vyjmenovaných hrozeb musí čelit i turistickému ruchu.

Silnice protínající rezervaci izolovaného kmene

Přes jejich území v 70. letech vystavěli silnici, která propojuje vesnice Andamanských ostrovů s hlavním městem. Takové příležitosti začali využívat turističtí průvodci, kteří územím divokého kmene vozili zvědavé cestovatele ze všech koutů světa. A ačkoli indická vláda v roce 1956 prohlásila území za rezervaci a v roce 2002 vrchní soud přikázal cestu uzavřít, až příliš místních obyvatel je na ní závislých a rozhodnutí bylo ignorováno. Vykořisťování kmene Jarawa v tom momentě mělo skončit, ale nestalo se tak. 

O tom, co se za hranicemi rezervace děje, ale svět dlouho netušil. Na internet prosakovala odpudivá videa turistů, kteří se k domorodcům chovali jako ke zvěři, ale zájem celého světa byl stržen až v roce 2012. Tehdy redaktor britského deníku The Guardian publikoval obsáhlý článek o této „lidské safari“ a připojil k němu video mladé dívky z kmene Jarawa, kterou nutí policista tančit.

Polonahá dívka jeho pokynu uposlechne a začne nervózně trsat, pak se kamera oddálí a divák spatří další členy kmene, jak povykují, tleskají a tančí. Muž, který je k tomu vyzývá, jim slibuje, že jim další dodávka přiveze jídlo.

Jarawa: Poslední lidská zoo
Jarawa: Poslední lidská zoo Zdroj: Flickr.com / Jeremy Weate

Něco takového by v té době už mělo být v indické společnosti nemyslitelné. Ať už z hlediska humánního, tak z hlediska legislativy. Doprovodnému policistovi ale stačil úplatek a byl ochoten turistům poskytnout lidské safari v celé své odpudivosti.

Reportér uvedl, že před vjezdem do rezervace sice byly všude cedule zakazující fotografování a kontakt s domorodci. Nicméně, všichni prý hned po příjezdu na jejich území vytáhli fotoaparáty, začali zběsile pořizovat snímky a po členech kmene Jarawa házeli sušenky a banány.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 60698 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS
Domů
Sdílet
Diskuse