Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
3. prosince 2018 0:13
Čas čtení 0:00
Roman Kulich

V Japonsku bylo spuštěno první televizní vysílání v rozlišení 8K

TECH JAPONSKO
Uložit Uložené

Od Japonska se všichni máme ještě co učit.

Zatímco televizní stanice v našich dvou krajinách sotva přechází Full HD vysílání, ve výjimkách 4K rozlišení, pro náročnější publikum v Japonsku je od dnešního dne k dispozici první stanice v rozlišení 8K.

Že je Japonsko v technologiích hodně napřed, víme už dávno, ale živé streamování televizního vysílání v tomto rozlišení je přelom pro celý technologický svět. Pro porovnání – 4K rozlišení je šestnáctkrát větší než Full HD.

Zatím se jedná o testovací kanál, který si mohou po několikaletém uzavřeném testování vyzkoušet všichni, a bude vysílat pouze 12 hodin denně. Ale v plánu je samozřejmě rozšíření pro běžné použití.

Pro začátek se standardem stane 60 snímků za sekundu, v budoucnu se ale počítá hned se 120 snímky za sekundu.

Má to svá ale

Na druhou stranu je potřeba se na věc podívat z pohledu koncového uživatele, tedy nás, diváků. Je sice hezké, že tato technologie pomalu, ale jistě nastupuje, problémem je však cena takové televize.

Pokud se podíváme na náš trh, najdeme tu mizivé množství televizorů v 8K a jejich cenovka se nedostane pod 100 tisíc korun (3 800 eur). A to je pro běžného člověka dost nepředstavitelné, i kdyby měla cena za několik let klesnout na polovinu.

Domů
Sdílet
Diskuse