Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
5. prosince 2018 16:11
Čas čtení 0:00
Adam Novosad

PETA chce změnit zažité fráze, aby neurážely vegany a zvířata. Přirovnává je k rasistickým projevům

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Organizaci se podařilo pobouřit lidi na internetu.

Organizace PETA se nikdy nebála kontroverzních kampaní. Snaží se bojovat za práva zvířat, ale čas od času to se svou aktivitou přežene. Lidé na sociálních sítích byli včera zaskočeni poté, co PETA přidala příspěvek, ve kterém upozorňovala na to, jaký jazyk dnes používáme.

Množství frází, zejména v angličtině, využívá zvířata v negativním slova smyslu, a tak PETA vybrala několik slovních spojení a vymyslela alternativy, aby nebylo zvířatům verbálně ubližováno.

Samozřejmě, vybrané fráze nedávají v češtině velký smysl. Slovní spojení „kill two birds with one stone“ však v překládáme jako „zabít dvě mouchy jednou ranou“, takže i v našem jazyce dokážeme být ke zvířatům „krutí“.

Namísto „be the guinea pig“ zase používáme spojení „pokusný králík“. Zajímavě vyznívá i fráze „bring home the bacon“, která vyjadřuje, že je člověk úspěšný a dobře vydělává. PETA však chce fráze vyhodit ze současné slovní zásoby.

Jednotlivá slovní spojení v prohlášení přirovnala k rasistickým či homofobním projevům, což se na internetu nesetkalo s velkým pochopením. Lidé nechtěli věřit vlastním očím, že běžné fráze dokázala organizace umístit na stejnou úroveň jako nenávistné řeči vůči menšinám.


Domů
Sdílet
Diskuse