Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
4. prosince 2018 17:37
Čas čtení 0:00
Adam Novosad

Čínský vědec, který geneticky upravil dvojčata, je nezvěstný

TECH
Uložit Uložené

Zpráva, která minulý týden vyvolala kontroverzi, se zamotává.

Minulý týden obletěla svět zpráva o tom, že odvážný čínský vědec geneticky upravil dvojčata. Lidé přijímali zprávy o experimentální úpravě genů po svém, jedna skupina nápad schvalovala a druhá byla radikálně proti tomu, aby člověk do dětí takovýmto způsobem zasahoval.

Za úpravou stál čínský vědec He Jiankui, který ve videu po zveřejnění zprávy vysvětloval, proč geneticky do miminek zasahoval. Ve svém projevu rázně odmítl, že by chtěl svět posunout do éry designérských dětí, kdy si budou moci lidé vybírat vše od barvy očí až po budoucí výšku svých dětí. Zasahování do přirozených procesů vzniku člověka je zatím příliš kontroverzní.

Vědec přitom geny přepisoval z jednoduchého důvodu. Chtěl docílit, aby byla dvojčata Lulu a Nana imunní vůči HIV a onemocnění AIDS, která mohla zdědit po svém otci. He dokonce přiznal, že momentálně už probíhá druhé těhotenství, kde své přepisování genů stihl otestovat.

Přestože je He prý na výzkum hrdý, zdánlivě se dostal do problémů. Univerzita Southern University of Science and Technology ve městě Šen-čen se od kontroverzního výzkumu distancovala a prohlásila, že He přímo v instituci nepracoval už od února.

Nejen to, Číňana naposledy na veřejnosti viděli minulý týden na konferenci v Hongkongu, kde výzkum na dvojčatech prezentoval, a od té doby jako by se po něm slehla zem.


Informace z čínských médií naznačovaly, že He byl zatčen a skončil v domácím vězení, avšak univerzita zprávu dementovala. Její mluvčí řekla jen tolik, že žádné informace momentálně nejsou přesné, ale nebude se k osudu vědce dále vyjadřovat.

Čínské úřady údajně měly výzkum vyhodnotit jako porušení zákonů, a tak zřejmě učinily kroky k tomu, aby v něm nepokračoval. Zatím není známo, kde se momentálně nachází a co se s ním bude v budoucnu dít.

Domů
Sdílet
Diskuse