Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Orava
12. prosince 2018 23:04
Čas čtení 0:00
Antonín Havlík

V kuchyni trap, v ložnici R&B. Ukážeme ti, jak rozeznít celý byt pomocí nových technologií

TECH MODERNÍ TECHNOLOGIE
Uložit Uložené

Multiroom audio je v poslední době stále oblíbenější. V tomto článku si přečteš, co to vlastně je a jak si něco takového pořídit k sobě domů.

Dráty jsou minulostí, technologie jdou stále napřed a dotýkají se našeho každodenního života – a to samozřejmě i doma. Hudbu dnes můžeme konzumovat úplně jinak – třeba pomocí systému multiroom.

Ještě před několika lety byly multiroom systémy záležitostí celkem nákladnou, určenou spíše do přepychových domů, ale to se změnilo. Nejde o žádnou futuristickou vizi. Už není potřeba hodně drátů, hodně peněz, složité seřizování, instalování a předělávání svého domu.

Dnes si tuto vychytávku můžeš vychutnat za málo peněz a klidně hned. V zahraničí je tato metoda hojně rozšířena a my se v tomto článku podíváme na to, o co vlastně jde a jak ji dostaneš í do svého bytu. 

V kuchyni trap, v ložnici r'n'b. Ukážeme ti, jak si rozezvučit celý byt pomocí nových technologií
V kuchyni trap, v ložnici r'n'b. Ukážeme ti, jak si rozezvučit celý byt pomocí nových technologií

Co je to multiroom a proč ho budeš milovat

Princip multiroom systémů je vlastně celkem jednoduchý. Jde o několik bezdrátově propojených reproduktorů či hifi systémů, které společně komunikují a dají se ovládat pomocí aplikací na telefonu, tabletu, počítači, nebo třeba hlasem a to klidně z různých zdrojů. Přes Wi-Fi síť lze přehrávat i obsah v tvém počítači, případně z NAS serveru nebo jiných zařízení v místní síti.

Doporučeno
Lidé stáli u Masaryčky 100 metrů dlouhou frontu na otevření nového obchodu DJI. Podívej se, jak vypadá Lidé stáli u Masaryčky 100 metrů dlouhou frontu na otevření nového obchodu DJI. Podívej se, jak vypadá 9. dubna 2024 12:00

Díky tomu může z každé místnosti zvučet jiná píseň. Z kuchyně tvrdý atlantský trap, v ložnici procítěné r'n'b, na zahradě industriální techno, obýváku ranní zprávy a v koupelně živelný rock'n'roll. A nebo jakkoli jinak. A nebo třeba můžeš hrát v celém domě jednu píseň se stejnou, ale i různou hlasitostí – např. na domácích parties.

Je nutno předem podotknout, že každý z reproduktorů, které si do této sítě zapojíš, funguje jako samostatná jednotka. Tudíž když s tímto systémem začínáš a jsi limitován financemi, není vlastně potřeba více jak jeden reproduktor.

Jeden reproduktor by však sotva dohrál do jiné místnosti a ani bychom to nechtěli, stále by to nebyl ten správně fungující multiroom. Pokud si tedy chceš opravdu užít zábavu naplno, budeš jich muset nakoupit více. To může ale být problém, pokud zapojuješ různé druhy, jež mezi sebou nemohou komunikovat. 

V kuchyni trap, v ložnici r'n'b. Ukážeme ti, jak si rozezvučit celý byt pomocí nových technologií
V kuchyni trap, v ložnici r'n'b. Ukážeme ti, jak si rozezvučit celý byt pomocí nových technologií

Jak na to

Pokud toužíš doma sestavit si multiroom, základním předpokladem je koupě kvalitního Wi-Fi routeru. Na stabilitě a rozsahu bezdrátové internetové sítě je tento systém v této podobě, aby dobře fungoval, fakticky postaven. Kvalitní router lze přitom zakoupit už od tisícikoruny, takže tento bod by neměl činit žádnou zásadní překážku.

Dalším krokem je najít vhodné zařízení, které bude hudbu přehrávat. Je třeba zvolit takové, které by nestálo mnoho peněz, ale zároveň aby zvládlo přehrávat i ve větších místnostech v rámci jednoho zařízení. Dávej si pozor na neověřené přístroje, které ve skutečnosti nic nevydrží a oslní maximálně jen svojí cenou.

Doporučeno
V Brně mění budoucnost letectví a vyvíjí letadla s vodíkovými motory. Podílet se na tom můžeš i ty V Brně mění budoucnost letectví a vyvíjí letadla s vodíkovými motory. Podílet se na tom můžeš i ty 26. září 2023 13:00

Jedním z vhodných přístrojů může být streamingový přehrávač „all-in-one“ Pegasus 2. Díky inovativní technologii a výkonnému zesilovači je vhodný jeden reproduktor i do větších místností, které spolehlivě rozezvučí.

Na to, jak celý princip může fungovat v praxi, se podívej v následujícím videu:

Pegasus 2 je vhodný k bohatému čistému a hutnému zvuku plnému dynamických basů a vzhledem k jeho příjemnému designu se hodí k umístění téměř kdekoli v tvém domě nebo bytě. 

Jeho instalace není nic složitého, stačí se řídit návodem. Samotný provoz je intuitivní a vlastně není třeba žádného dalšího příslušenství. 

Můžeš ovládat, sdílet nebo streamovat hudbu i rádio nezávisle v celém domě. Kompatibilita tvého zařízení se službami jako je Spotify, Tidal nebo Apple Music ti povolí přístup k největší hudební databázi na jednom místě s přístupem k více než 40 milionům skladeb.  

Zařízení je možné propojit i s ostatními modely PEGASUS přes Wi-Fi, čímž odpadá častý nešvar Bluetooth technologie, která není tak stabilní a ve chvíli, kdy ti zazvoní tvůj telefon, tak veškeré hraní v mžiku přeruší. 

Orava Pegasus 2

Hudební výkon: 40 W
Konektivita: 3,5 mm jack AUX
  Wi-Fi
  Bluetooth
  Zabudovaná čtečka micro SD karet
Kompatibilita: Android, iOS
  Hudební zařízení
Rozměry (š × v × h): 32×19,5×11 cm 

Pokud tě tento model reproduktorů Orava zaujal, podívej se na oficiální stránky výrobce na www.orava.eu.

Domů
Sdílet
Diskuse