Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
5. prosince 2018 16:50
Čas čtení 0:00
Adam Novosad

IKEA vysadila 3 miliony nových stromů v deštném pralese, který lidé zdevastovali kácením a ohněm

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Malajsijský stát si spolupráci s Ikeou chválí.

Švédský výrobce nábytku IKEA posledních 20 let pracoval na tom, aby navrátil život do malajsijského deštného pralesa ve státě Sabah. Na dlouhodobém projektu se podílela univerzita Swedish University of Agricultural Sciences společně se státní organizací Yayasan Sabah již od roku 1998.

Deštný prales byl v minulosti zničen požárem i dřevorubeckou aktivitou člověka, přičemž jeho rehabilitace dala více než 150 stálým zaměstnancům pořádně zabrat. Vědci z univerzity přeměnu zničeného deštného pralesa na místo překypující životem využívali a využívají k rozsáhlému výzkumu. 

IKEA vysadila 3 miliony nových stromů v deštném pralese, který lidé zdevastovali kácením a ohněm
Zdroj: Wikimedia

Malajsie po obnově pralesa označila oblast za chráněnou, a tak by se v budoucnu už naštěstí nemělo stát, že odtud budou mizet obrovské množství lesního porostu. Ze strany Ikey jde o dárek, aniž by švédská společnost získala cokoli na oplátku, protože na pralese nijak nevydělává.

Mnohem více se jí vyplatilo využívání velkých plantáží na akácie, ze kterých následně vyrábí nábytek. Akáciím se v Malajsii velmi dobře daří, a tak si IKEA uvědomuje, že pokud převezme odpovědnost za ochranu naší vzácné přírody, planeta jí v budoucnu poděkuje.

Spolupráce po vysazení 3 milionů stromů ani zdaleka nekončí, stromy budou vysazovat i nadále. Vědci mají už dnes v záloze připraveno několik výzkumů, které by se bez přispění švédské společnosti nepodařilo zrealizovat.

Domů
Sdílet
Diskuse