Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
6. prosince 2018 6:42
Čas čtení 0:00
Adam Novosad

Lucembursko legalizuje marihuanu a zavádí bezplatnou MHD

ZAJÍMAVOSTI DOPRAVA MARIHUANA
Uložit Uložené

Malá evropská země se posouvá kupředu.

Lucembursko si v nedávných volbách zvolilo staronovou vládu v čele s premiérem Xavierem Bettelem. Nový premiér v parlamentu zformoval trojkoalici, která v následujících letech plánuje posunout maličkou evropskou zemi mílovými kroky dopředu.

Ve svých společných prohlášeních členové koalice potvrdili řadu reforem a změn legislativy, které plánují v blízké budoucnosti zavádět.

Zřejmě nejradikálnějším krokem bude legalizace marihuany pro rekreační účely. Nová lucemburská vláda se vyjádřila, že marihuana by v zemi měla být legální pro všechny dospělé obyvatele.


Pokud si prý člověk může bez problémů koupit alkohol, marihuana by také neměla být zakázána. Před samotnou legalizací však bude vláda diskutovat s odborníky a konzultovat celý proces licencování budoucích pěstitelů, distributorů a prodejců. Inspirovat se může v Kanadě.

Doporučeno
Řidič na Českokrumlovsku slepě důvěřoval navigaci, skončil na sjezdovce. Škoda jde do milionů korun Řidič na Českokrumlovsku slepě důvěřoval navigaci, skončil na sjezdovce. Škoda jde do milionů korun 7. února 2024 17:36

Kdyby legalizace marihuany pro rekreační účely uspěla, Lucembursko by vyslalo silný signál ostatním členům Evropské unie. Země by se stala prvním členským státem, který by marihuanu legalizoval, a tak bychom se brzy mohli dočkat širšího trendu marihuanových reforem v zemích unie.

Vláda vidí v marihuaně i obrovský turistický potenciál, takže nadšenci konopí možná už zanedlouho získají novou dovolenkovou destinaci.

Kromě toho vláda představila svůj plán, po jehož zavedení by v zemi zmizely jakékoliv poplatky za používání veřejné dopravy.


Lucembursko plánuje již od začátku roku 2020 zavést bezplatnou veřejnou dopravu pro všechny své obyvatele. Státní rozpočet sice přijde o příjmy z jízdenek, ale ztráta nebude tak velká, protože zase ušetří na revizorech a prodejcích.

Vláda zatím nepředstavila, jak by chtěla vyřešit rozdíly mezi první a druhou třídou ve vlacích, obě se s největší pravděpodobností sloučí. Všechny veřejné autobusy i vlaky proto budou pro obyvatele jezdit bezplatně.

Domů
Sdílet
Diskuse