Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
8. prosince 2018 14:17
Čas čtení 0:00
Adam Novosad

Už za pár dní nás čeká nádherné nebeské divadlo. Vánoční kometu lze pozorovat pouhým okem

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Před Vánocemi se můžeme připravit na vesmírnou show.

Pokud tě fascinuje vesmír, ale nepatříš mezi profesionální astronomy, kteří mají doma dostatečnou výbavu k detailnímu pozorování noční oblohy, nemusíš zoufat. Kolem Země už za pár dní proletí „Vánoční kometa“, která sice s našimi svátky nemá nic společného, ovšem k naší planetě se přiblíží jen týden před štědrou večeří a zachytíš ji pouhým okem.

Jak informovaly Aktuality.sk, astronomové z celého světa jsou z komety 46P Wirtanen nadšení, protože jde o 10. nejbližší průlet komety v historii. V momentě, kdy kometa prolétne nejblíže, bude od Země vzdálena jen 11,6 milionu kilometrů.


Odborníci z portálu Astro.cz upozorňují, že vzdálenost 11 milionů kilometrů je skutečně v perspektivě celého vesmíru miniaturní. Prolétat přitom bude ve vzdálenosti 30krát větší než Měsíc.

Nejblíže k Zemi prolétne 16. prosince, ale pozorovat ji můžeš už i dnes. Nejlepší podmínky pro její zahlédnutí by se měly naskytnout 16. a 17. prosince, vždy pozdě v noci a nad ránem.


Astronomové se radují zejména z toho, že kometa zatím vypadá extrémně fotogenicky. Kometu budeš moci pozorovat i pouhým okem, pokud se vyhneš světelnému smogu velkých měst.

Ideálním místem k pozorování vesmírného divadla by proto mohla být louka za menší vesnicí či chata, kam si půjdeš odpočinout s přítelem či přítelkyní na prodloužený víkend.

Zpět
Sdílet
Diskuse