Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
9. prosince 2018 23:43
Čas čtení 0:00
Matúš Majer

Nový test na rakovinu môže zmeniť svet. Či máš chorobu odhalí takmer okamžite

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Austrálski vedci prichádzajú s obrovským objavom.

Rakovina stále patrí medzi tie najzákernejšie ochorenia a vedci sa stále snažia objaviť to najefektívnejšie riešenie, ktoré by nevyžadovali ohromné finančné náklady či komplikované operácie. Tentokrát síce nebol objavený pokrok v samotnej liečbe, no v diagnóze choroby.

Vedci z University of Queensland vytvorili užitočný test, ktorý by mohol byť používaný na odhaľovanie rakovín akéhokoľvek typu. Metóda však zatiaľ len bude testovaná na ľuďoch a až klinické skúšky ukážu, či je objav skutočne použiteľný pre ľudí. Všetko však nasvedčuje dobrým výsledkom.

Keďže každá rakovina zachováva iný podpis a nedajú sa hromadne identifikovať, teraz sa používa takzvaná biopsia tkavina. Z miesta ovplyvneného rakovinou sa jednoducho kúsok vezme a otestuje, no ide o invazívnu metódu a všetko dlho trvá.

Nový test na rakovinu môže zmeniť svet. Či máš chorobu odhalí takmer okamžite
Zdroj: Nephron

Expertom z austrálskej univerzity sa však podarilo objaviť, že keď DNA rakovinotvornej bunky umiestna do vody, vytvorí veľmi špecifickú štruktúru. Rakovina totiž takpovediac preprogramuje genetickú informáciu v tvojich bunkách.

Každá z rakovín pritom vo vode vytvorí inú 3D štruktúru, no všetky sú odlišné od zdravých buniek. Aby boli obrazce ešte viac viditeľné, vedci do vody pridávajú aj mikroskopické kúsky zlata. Rakovinové bunky totiž majú tendenciu viazať sa k nim.


Celý test pritom trvá len asi päť až desať minút a vedci s ním majú zatiaľ úspešnosť 90 % z približne 200 pokusov.

Domů
Sdílet
Diskuse