Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
10. prosince 2018 0:02
Čas čtení 0:00
Matúš Majer

Žirafám hrozí tiché vyhynutí. Zvířata zabíjejí zejména lovci trofejí

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Ochranáři žádají úřady, aby je zařadily mezi ohrožené druhy.

Žirafy patří mezi ta nejznámější zvířata, která máme v hlavě už od dětství, i když je mnoho z nás vidělo jen v zoologické zahradě a Lvím králi.

Majestátní zvířata se však poslední roky potýkají s hrozivými problémy, které ohrožují jejich existenci. Předpokládá se, že na světě již žije méně než 100 000 žiraf, za poslední desetiletí jejich počet klesl až o 40 %.

Žirafám hrozí tiché vyhynutí. Zvířata zabíjejí zejména lovci trofejí
Zdroj: pixnio

Ohroženost žiraf mají na svědomí především lovci trofejí, kteří se do subsaharské Afriky vydávají za adrenalinem a dobrodružstvím. Nejde přitom o pytláky, ale o legální činnost. Za posledních 10 let se do USA dostalo 21 500 kousků žirafích kostí, 3 000 kostí a téměř 4 000 dalších trofejí, na které padlo přibližně 3 700 žiraf.

Kritický stav žiraf zdůrazňují i ochranáři, kteří žádají úřady, aby hromadně zvýšily stupeň ohrožení všech druhů ze „zranitelný“ na „ohrožený“, což je střední stupeň ohrožení.

Domů
Sdílet
Diskuse