Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
10. prosince 2018 19:04
Čas čtení 0:00
Adam Novosad

Čína zakázala prodej téměř všech iPhonů

TECH ČÍNA IPHONE
Uložit Uložené

Asijská země učinila radikální rozhodnutí.

Čína zakázala prodej většiny iPhonů na svém trhu. Učinila tak poté, co dal místní soud za pravdu společnosti Qualcomm, které se nezdálo chování Apple v souvislosti s využíváním několika patentů.

I když zákaz nezahrnuje nejnovější iPhony XS, XS Max a XR, protože v době, kdy byla žádost k soudu podána, ještě nebyly k dispozici na trhu, čínští zákazníci si technicky nemohou opatřit zařízení jako iPhone 6S, 6S Plus, iPhone 7, iPhone 7 Plus, iPhone 8, iPhone 8 Plus či dokonce iPhone X z minulého roku. Apple však zákaz dementoval, prodej prý probíhá i nadále.

Soudní příkaz o zákazu importu a prodeje iPhonů se však Apple chystá napadnout. Qualcomm tvrdí, že kalifornská společnost mimo jiné neoprávněně využívá patent, díky němuž mohou uživatelé pracovat a upravovat své fotky.

Apple zase říká, že patent není platný a špinavé praktiky ze strany Qualcommu bude napadat, dokud nedojde k nápravě. Výrobce čipů by od Applu chtěl i finanční kompenzaci, což kalifornská firma odmítá.

Komentátoři už polemizují o tom, zda ze strany Číny nejde o odvetu za zatčení finanční šéfky Huawei, kterou v Kanadě obvinili z obcházení íránských sankcí. Huawei přitom vyrostl do svých nynějších obrovských rozměrů i díky penězům od čínské vlády.

Doporučeno
Vybíjí se ti v zimě iPhone rychleji? Díky těmto tipům vydrží déle nabitý Vybíjí se ti v zimě iPhone rychleji? Díky těmto tipům vydrží déle nabitý 11. prosince 2023 12:00


Domů
Sdílet
Diskuse